Βαρδής Βαρδινογιάννης: Μια ζωή σαν παραμύθι – Η σπουδαία πορεία του
Από την Επισκοπή Ρεθύμνου στην κορυφή του επιχειρηματικού κόσμου

Την τελευταία του πνοή άφησε, το πρωί της Τρίτης (12.11), ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες της ελληνικής οικονομίας και ναυτιλίας.
«Με βαθύτατη θλίψη, η οικογένεια Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη ανακοινώνει ότι ο αγαπημένος πατέρας και παππούς, Βαρδής Ι. Βαρδινογιάννης, έφυγε από τη ζωή σήμερα Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024» αναφέρει η οικογένεια του σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Η μυθιστορηματική ζωή του
Γεννήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 1933 στην Επισκοπή Ρεθύμνου και ήταν γιος του Ιωάννη Βαρδινογιάννη και της Χρυσής Θεοδωρουλάκη. Ήταν το πέμπτο από τα οκτώ παιδιά της οικογένειας, καθώς προηγούνται τα τέσσερα αδέλφια του, Παύλος (1925-1984), Αμαλία (1927-2016), Σήφης (1929-2002), Νίκος (1931-1973) και έπονται άλλα τρία οι Γιώργος (1936), Θεόδωρος (1942-1996) και Ελένη (1946).
Αποφοίτησε το 1955 από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και ακολούθησε καριέρα αξιωματικού στο Πολεμικό ναυτικό (τότε Βασιλικό Ναυτικό), όπως ο αδελφός του, Νίκος. Αποστρατεύθηκε αναγκαστικά τον Ιούλιο του 1967 από το δικτατορικό καθεστώς της 21ης Απριλίου με τον βαθμό του πλωτάρχη, λόγω της αντιστασιακής του δράσης, και εξορίστηκε στην Αμοργό. Αργότερα η ελληνική Πολιτεία τίμησε την δράση του και του απένειμε τον τίτλο του Επίτιμου Ναυάρχου.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη περιέγραψε, με μια ανάρτησή της το 2000, τα χρόνια εκείνα της Αμοργού ως εξής: «Καθένας από εμάς έχει τα δικά του βιώματα από εκείνη την εποχή που άφησε τη σφραγίδα της, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο στη ζωή μας.
Οι δικές μου μνήμες οδηγούν τη σκέψη μου στην Αμοργό, όπου νέα κοπέλα, αφήνοντας πίσω δύο μικρά παιδιά και ένα βρέφος στην μητέρα μου να τα φροντίζει, με την καρδιά γεμάτη αγωνία αλλά προπαντός γεμάτη αγάπη, πήγαινα να συναντήσω τον άνδρα μου που ήταν εξόριστος, ως αντιστασιακός Αξιωματικός του Ναυτικού.
Εκεί ένιωσα και δεν θα το ξεχάσω ποτέ, πόση ζεστασιά και πόση καλοσύνη μπορεί να χωρέσει ένα τόσο δα καμαράκι. Ήταν η αλληλεγγύη των ντόπιων που μας κράτησε όρθιους και τους ευχαριστώ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου για αυτή τους την αγάπη και τη συμπαράσταση».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Όταν ανέλαβε τα ηνία της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ
Μετά την αποστρατεία του και τον αιφνίδιο θάνατο του αδελφού του, Νίκου, το 1972, ανέλαβε τα ηνία της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) Α.Ε, την οποία οδήγησε στην κορυφή σε παγκόσμιο επίπεδο.
Κατάφερε να μετατρέψει το μικρό διυλιστήριο λιπαντικών στους Αγίους Θεοδώρους, στον σημερινό ενεργειακό όμιλο διεθνούς βεληνεκούς, τη MOTOR OIL -τη ναυαρχίδα του Ομίλου Βαρδινογιάννη.
Κρατώντας το «τιμόνι» του Ομίλου για 52 ολόκληρα χρόνια, παράλληλα ανέπτυξε ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στον πετρελαϊκό, τον ναυτιλιακό, τον τραπεζικό και τον ξενοδοχειακό κλάδο, καθώς και στα ΜΜΕ.
Η οικογένεια αποκτά ευρύτερη αναγνωρισιμότητα με την είσοδό της στον Παναθηναϊκό, στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Η οικογένεια, συνέδεσε το όνομά της με μεγάλες επιτυχίες του συλλόγου σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το 1989, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, μαζί με τον Γιώργο Μπόμπολα, τον Χρήστο Λαμπράκη, τον Χρήστο Τεγόπουλο και τον Αριστείδη Αλαφούζο, άπαντες εκλιπόντες, ίδρυσε το Mega Channel, τον πρώτο ιδιωτικό σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας.
Η απόπειρα δολοφονίας
Το πρωί της 20ης Νοεμβρίου 1990, η 17Ν, χτύπησε με τρεις ρουκέτες το όχημα που μετέφερε τον επιχειρηματία.
Το καρτέρι είχε στηθεί στην πλατεία Διλβόη της Νέας Ερυθραίας, ωστόσο χάρη κυρίως στο τεθωρακισμένο όχημά του, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης βγήκε σώος.
Μιλώντας αργότερα με τον Αντώνη Λιβάνη, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Ανδρέα Παπανδρέου τότε, φέρεται, ψύχραιμος, να είπε το εξής: «Σούταρε πέναλτι ο Σαραβάκος και βρήκε δοκάρι…».
Η εξόδιος ακολουθία και η ταφή του Βαρδή Βαρδινογιάννη, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε η οικογένειά του, θα τελεστούν σε στενό οικογενειακό κύκλο.