Βενιζέλειο: Έπεσε τμήμα της οροφής σε γραφείο γιατρών – Νέα ανησυχία για τις υποδομές
«Η τύχη δεν μπορεί να αποτελεί μηχανισμό ασφαλείας» λένε οι εργαζόμενοι
Νέο περιστατικό που φέρνει στο προσκήνιο την κατάσταση των κτιριακών εγκαταστάσεων σημειώθηκε τη Δευτέρα (10.08.2026) στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο. Τμήμα της οροφής αποκολλήθηκε και κατέπεσε σε γραφείο επιμελητών γιατρών της Χειρουργικής Κλινικής.
Από την πτώση των υλικών δεν προκλήθηκε τραυματισμός, καθώς εκείνη την ώρα δεν υπήρχε εργαζόμενος στον συγκεκριμένο χώρο. Ωστόσο, το περιστατικό προκαλεί εκ νέου προβληματισμό στους εργαζόμενους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η απουσία τραυματισμών δεν μπορεί να αποτελεί απόδειξη ότι οι εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς.
Η Ένωση Εργαζομένων στο Βενιζέλειο αναφέρει ότι από την οροφή αποκολλήθηκαν μεγάλα κομμάτια επιχρισμάτων και άλλων υλικών, τα οποία έπεσαν στο εσωτερικό του γραφείου.
«Η τύχη δεν μπορεί να αποτελεί μηχανισμό ασφαλείας σε ένα δημόσιο νοσοκομείο», τονίζει η Ένωση, επισημαίνοντας ότι το νέο περιστατικό αναδεικνύει την ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις στις εγκαταστάσεις.
Ανάλογο περιστατικό είχε σημειωθεί τον Σεπτέμβριο του 2025
Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται πτώση τμήματος οροφής στο Βενιζέλειο. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, παρόμοιο περιστατικό είχε σημειωθεί και τον Σεπτέμβριο του 2025.
Η Ένωση θεωρεί ότι η επανάληψη των περιστατικών μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους αποτυπώνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κεντρικό κτίριο του νοσοκομείου.
Το κτίριο κατασκευάστηκε το 1950 και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται καθημερινά από εκατοντάδες εργαζόμενους, ασθενείς και συνοδούς.
Για την κατάσταση του κτιρίου έχει ήδη εκπονηθεί μελέτη ανακαίνισης. Σε αυτήν προβλέπονται, μεταξύ άλλων, έλεγχος της στατικής επάρκειας και παρεμβάσεις στατικής ενίσχυσης όπου κριθεί απαραίτητο.
Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει, επομένως το έργο δεν βρίσκεται πλέον σε επίπεδο σχεδιασμού. Αυτό που απομένει, όπως αναφέρουν, είναι να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι και να ξεκινήσουν οι εργασίες.
Το κόστος της ανακαίνισης αγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ
Σύμφωνα με τις δημόσιες αναφορές που επικαλείται η Ένωση, η ανακαίνιση και αναδιαρρύθμιση του κεντρικού κτιρίου υπολογίζεται περίπου στα 35 εκατ. ευρώ.
Για τον περιβάλλοντα χώρο απαιτούνται επιπλέον περίπου 5 εκατ. ευρώ, με το συνολικό κόστος να διαμορφώνεται περίπου στα 40 εκατ. ευρώ.
Η μελέτη για το κεντρικό κτίριο έχει χρηματοδοτηθεί από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Κρήτης, ενώ έχει προχωρήσει και η αντίστοιχη μελέτη για τον περιβάλλοντα χώρο.
Η Ένωση ζητά από τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη να προχωρήσει η χρηματοδότηση και να περάσει το έργο από το επίπεδο των ανακοινώσεων στην πράξη.
Οι εργαζόμενοι υπενθυμίζουν ότι το Βενιζέλειο είναι ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας και εξυπηρετεί καθημερινά σημαντικό αριθμό ασθενών, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, από τα χειρουργεία και τα ΤΕΠ έως τα εξωτερικά ιατρεία, τα εργαστήρια, τις αιμοκαθάρσεις, τις ενδοσκοπήσεις, την Ιατρική Απεικόνιση και το Κέντρο Αίματος.
«Δεν ζητάμε να έρθετε με ακόμη μία ανακοίνωση. Ζητάμε να έρθετε με τη χρηματοδότηση», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ένωση.
Στο επίκεντρο και η υποστελέχωση
Το πρόβλημα, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, δεν περιορίζεται στις εγκαταστάσεις. Η Ένωση κάνει λόγο και για σημαντικές ελλείψεις προσωπικού στο νοσοκομείο.
Με βάση στοιχεία που, όπως αναφέρει, έχουν επεξεργαστεί από τη Διαδραστική Απεικόνιση του Υπουργείου Εσωτερικών, από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Αύγουστο του 2025 το μη ιατρικό προσωπικό μειώθηκε κατά 345 εργαζόμενους.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην Τεχνική Υπηρεσία, η οποία είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία και τη συντήρηση των κτιριακών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.
Σύμφωνα με την Ένωση, το 43% των οργανικών θέσεων της Υπηρεσίας παραμένει κενό, ενώ υπηρετούν μόλις δύο ΠΕ Μηχανικοί.
Παράλληλα, 13 επικουρικοί εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και κρίσιμες ανάγκες.
Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη στελέχωση δεν επαρκεί για να εξασφαλιστεί η συστηματική συντήρηση ενός κτιρίου που έχει κατασκευαστεί πριν από περισσότερες από επτά δεκαετίες.
Τα αιτήματα μετά το νέο περιστατικό
Μετά την πτώση της οροφής, η Ένωση ζητά να προχωρήσει άμεσα η χρηματοδότηση για την ανακαίνιση του κεντρικού κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου.
Παράλληλα, ζητά να πραγματοποιηθεί τεχνικός έλεγχος στα κρίσιμα σημεία του παλαιού κτιρίου και να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις απαραίτητες παρεμβάσεις.
Μέχρι να ξεκινήσει η συνολική ανακαίνιση, ζητά να γίνουν άμεσα εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης, ενώ θέτει ως προτεραιότητα και την ενίσχυση της Τεχνικής Υπηρεσίας με μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό.
Στα αιτήματα περιλαμβάνονται ακόμη η επίλυση του ζητήματος των 13 επικουρικών εργαζομένων, η κατάρτιση νέου οργανισμού λειτουργίας του νοσοκομείου και η καθιέρωση συστηματικής προληπτικής συντήρησης των υποδομών.
Για την Ένωση, το νέο περιστατικό αποτελεί «τελευταίο καμπανάκι», καθώς, όπως υπογραμμίζει, δεν θα πρέπει να προηγηθεί ένα σοβαρό ατύχημα για να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις.
«Το Βενιζέλειο δεν χρειάζεται άλλα μπαλώματα. Χρειάζεται σχέδιο, χρηματοδότηση και υλοποίηση», καταλήγει η Ένωση.
Προσθέστε το vradini.gr στις προτιμώμενες πηγές σας στη Google και δείτε περισσότερα άρθρα μας στις αναζητήσεις σας. Κάντε κλικ εδώ.