Βόλος: Άδειασαν τραπεζικούς λογαριασμούς επιχειρηματία – Πώς έδρασαν οι απατεώνες
Τι ανέφερε ο πραγματογνώμων της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Νίκος Βασιλάκος

Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε επιχειρηματία από τον Βόλο λίγο πριν από την έλευση του 2025. Τα χρήματα που διατηρούσε σε τραπεζικούς λογαριασμούς «έκαναν φτερά» καθώς οι χάκερ κατάφεραν να επικοινωνήσουν μέσω του αριθμού που ανήκει όντως στην τράπεζα με την οποία έκανε τις συναλλαγές του το θύμα.
Όπως αναφέρει το gegonota.news, η εν λόγω οικογένεια από τον Βόλο, που δραστηριοποιείται στον τομέα των αρτοσκευασμάτων, βρέθηκε… χωρίς ευρώ όταν μπήκε στο στόχαστρο κυκλώματος απατεώνων από τη Λιθουανία.
Συγκεκριμένα, το περασμένο Σάββατο το μεσημέρι μια γυναίκα τηλεφώνησε στον επιχειρηματία υποδυόμενη τραπεζοϋπάλληλο για να τον ενημερώσει ότι υπήρξε παραβίαση των λογαριασμών του. Το μέλος του κυκλώματος ισχυρίστηκε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικτυακές απάτες και επιβάλλεται να ασφαλίσει τους λογαριασμούς του.
Κάλεσαν από τον αριθμό της τράπεζας
Όπως κατέθεσε το θύμα, η γυναίκα που συστήθηκε ως υπάλληλος της συγκεκριμένης τράπεζας μιλούσε ελληνικά και του ζήτησε να ακολουθήσει τη διαδικασία ασφαλείας που του υπέδειξε, με εισαγωγή νέων κωδικών. Πεπεισμένος ο επιχειρηματίας ότι επικοινωνούσε πράγματι με την τράπεζα, έβαλε νέους κωδικούς με αποτέλεσμα τα χρήματα να κάνουν φτερά.
Επειδή η κλήση έγινε από τον τηλεφωνικό αριθμό που ανήκει όντως στην τράπεζα, ο επιχειρηματίας που συναλλάσσεται μαζί της δεν σκέφτηκε ούτε στιγμή ότι πρόκειται για απάτη και ότι ενδεχομένως να έχει τοποθετηθεί κακόβουλο λογισμικό στην τράπεζα και συγκεκριμένα στο τηλεφωνικό της κέντρο.
Στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για το εάν εγκατέστησαν απατεώνες στα συστήματά της κακόβουλο λογισμικό παραπλανώντας τον επιχειρηματία. Η οικογένεια κατέθεσε μήνυση κατ΄ αγνώστων και, σύμφωνα με το τοπικό Μέσο, ζητήθηκε και η συνδρομή της Interpol ώστε να εντοπιστεί το κύκλωμα.
«Η τράπεζα ποτέ δεν σε καλεί για να αλλάξεις κωδικούς»
Ο Νίκος Βασιλάκος, πραγματογνώμων της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και Σύμβουλος Εκπαίδευσης, μίλησε στο MEGA και την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», για το εν λόγω ζήτημα και περιέγραψε το πώς οι απατεώνες έδρασαν.
Μάλιστα, ο ίδιος προειδοποίησε ότι έχουν αλλάξει πάρα πολύ οι μέθοδοι των διαφόρων απατεώνων και τόνισε ότι «η τράπεζα δεν θα καλέσει πελάτη της για να αλλάξει κωδικούς».
Χαρακτηριστικές μορφές εξαπάτησης πολιτών:
- Ηλεκτρονικό «ψάρεμα» στοιχείων (κάρτας, κωδικών ηλεκτρονικής τραπεζικής, κ.λπ.), το γνωστό phishing, μέσω απατηλών μηνυμάτων email ή SMS ή άλλων εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων (π.χ. WhatsApp Messenger, Facebook Messenger).
- Απόπειρες εξαπάτησης με πρόφαση την έγκριση κυβερνητικών επιδομάτων, όπου οι επιτήδειοι επικοινωνούν με ανυποψίαστους πολίτες, τηλεφωνικά ή μέσω emails, SMS ή άλλων εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων.
- Απατηλές τηλεφωνικές κλήσεις με πρόφαση ότι είτε υπάρχει δήθεν τεχνικό πρόβλημα με το e-banking και τις κάρτες είτε ο υπολογιστής τους είναι μολυσμένος με ιούς. Οι κλήσεις γίνονται από άγνωστους οι οποίοι υποδύονται είτε τους τεχνικούς από την ίδια την τράπεζα είτε τους τεχνικούς από μεγάλη εταιρεία πληροφορικής.
- Επενδυτικές απάτες όπου άγνωστοι προσεγγίζουν τα θύματά τους είτε μέσω τηλεφώνου είτε μέσω email είτε μέσω αναρτήσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποδυόμενοι ότι εργάζονται σε δήθεν μεγάλες επενδυτικές εταιρείες του εξωτερικού και τους υπόσχονται υψηλές αποδόσεις επενδύοντας χρήματα μέσω εικονικών (ψεύτικων) επενδυτικών πλατφορμών στο Διαδίκτυο.
- Απατηλές εντολές πληρωμής μέσω email αλλά και μέσω εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων όπου οι απατεώνες προσπαθούν να χειραγωγήσουν επαγγελματίες ή εμπόρους που συναλλάσσονται με επιχειρήσεις, είτε ως προμηθευτές είτε ως πελάτε, για να μεταφέρουν χρήματα σε απατηλούς τραπεζικούς λογαριασμούς.
- Εξαπάτηση για διαμεσολάβηση στη μεταφορά παράνομου χρήματος, όπου οι απατεώνες προσπαθούν να πείσουν ανυποψίαστους πολίτες να μεσολαβήσουν στη ηλεκτρονική μεταφορά χρημάτων προσφέροντας ως αμοιβή ένα ποσοστό των χρημάτων.
- Εξαπάτηση μέσω αγγελιών στο διαδίκτυο για δήθεν πώληση αυτοκινήτων, κινητών τηλεφώνων ή άλλων προϊόντων με στόχο τα θύματά τους να αποστείλουν προκαταβολές ή ολόκληρο το ποσό, χωρίς όμως ποτέ μετά να παραλάβουν αυτό που αγόρασαν.
- Σύμφωνα με πάγιες και διαχρονικές συστάσεις τραπεζών Οι πολίτες θα πρέπει:
- Να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με τηλεφωνικές κλήσεις και μηνύματα που τους ενημερώνουν για δήθεν προβλήματα με λογαριασμούς, κάρτες ή το e-Banking τους.
- Εάν υποψιάζονται ότι υπάρχει κάποιο ζήτημα με λογαριασμούς ή κάρτες τους, να μεταβαίνουν οι ίδιοι απευθείας στο e-Banking ή το m-Banking.
- Να τερματίζουν αμέσως την κλήση ή όποια άλλη επικοινωνία και να καλούν οι ίδιοι τον αριθμό εξυπηρέτησης πελατών της τράπεζάς τους.
- Όταν τους επικοινωνούν, να μην αποκαλύπτουν ποτέ κωδικούς ή προσωπικά και οικονομικά στοιχεία τους, ακόμη και με πρόφαση ότι έτσι θα τους καταθέσουν χρήματα.
- Να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με διαφημίσεις στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που υπόσχονται υψηλές αποδόσεις.
- Να ενεργοποιήσουν τις υπηρεσίες ειδοποιήσεων για να ενημερώνονται μόλις έχει πραγματοποιηθεί μια συναλλαγή σε λογαριασμό ή την κάρτα τους.
Οι πολίτες θα πρέπει ΠΑΝΤΑ να θυμούνται ότι οι τράπεζες δεν θα καλέσουν ούτε θα αποστείλουν μήνυμα (π.χ. email, SMS) για να:
- Σας ζητήσουν να αποκαλύψετε τα προσωπικά στοιχεία σας, όπως στοιχεία λογαριασμών και καρτών, κωδικούς ΑΤΜ και κωδικούς εισόδου στις υπηρεσίες e-Banking, Mobile Banking.
- Σας ενημερώσουν ότι έχει κλειδωθεί ή έχει κάποιο πρόβλημα ο λογαριασμός ή κάρτα σας και ταυτόχρονα να σας οδηγήσουν σε ιστοσελίδα για να συμπληρώσετε κωδικούς σύνδεσης για το e-Banking, στοιχεία κάρτας σας ή Κωδικό μιας Χρήσης (OTP) ώστε να επιλυθεί το δήθεν πρόβλημα.
Ενημερωτική εκστρατεία από ΕΕΤ και ΤτΕ για τις απάτες
Στις συχνότερες μορφές απάτης έχουν αναφερθεί στο πρόσφατο παρελθόν τόσο η ΕΕΤ όσο και η ΤτΕ.
Η τελευταία καμπάνια της ΕΕΤ αποτέλεσε συνέχεια της προηγούμενης αντίστοιχης πρωτοβουλίας «Μία παύση αρκεί» που στόχευε στην ενημέρωση του συνόλου του πληθυσμού και ολοκληρώθηκε τον Φεβρουαρίου 2024. Στο ίδιο πλαίσιο και η πρόσφατη ενημερωτική εκστρατεία της Τράπεζας της Ελλάδος με θέμα τις ασφαλείς πληρωμές και την προστασία από τις ηλεκτρονικές απάτες.
Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται αναλυτικά για τα διάφορα είδη ηλεκτρονικής απάτης από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδος.