Υπουργείο Δικαιοσύνης: Εθνικό σχέδιο δράσης για τα δικαιώματα του παιδιού

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γεώργιος Κώτσηρας, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ1, ανέφερε για τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης

Σήμερα, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γεώργιος Κώτσηρας, δίνοντας μία αποκλειστική συνέντευξη στην ΕΡΤ1 , αναφέρθηκε διεξοδικά στα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης.

Δήλωσε μάλιστα ότι «υπάρχει μια κοινωνική διάσταση αυτού του μείζονος προβλήματος, να βγούμε από το καθεστώς φόβου και να καλλιεργήσουμε μια τέτοια κουλτούρα, ώστε ο κάθε πολίτης που έχει υποστεί τέτοιου είδους συμπεριφορές στο πρόσφατο ή στο πιο μακρινό παρελθόν, να έχει την δυνατότητα, την εμπιστευτικότητα και την ασφάλεια να μπορέσει να τις καταγγείλει».

«Είναι ένα μείζον κοινωνικό ζήτημα και η καταγγελία στις αρμόδιες αρχές είναι πάντα επ’ ωφελεία του πολίτη και του θύματος» πρόσθεσε.

Ο κ. Κώστηρας υπενθύμισε ότι από το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη δρομολογηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τα δικαιώματα των παιδιών και την προστασία της ανηλικότητας. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι από το υπουργείο Δικαιοσύνης προωθείται ένα ενισχυμένο πλαίσιο δράσεων για «την ολοκληρωμένη προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού με άξονα υψηλής προτεραιότητας μία Δικαιοσύνη φιλικότερη προς τα παιδιά (child-friendlyjustice)».

Σε άλλο σημείο, ο κ. Κώτσηρας ανέφερε ότι στις περιπτώσεις σεξουαλικών αδικημάτων σε βάρος ανηλίκων, θα υπάρξει ειδικότερη δράση από το υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να προστατευθούν τα δικαιώματα των παιδιών, ενώ ως προς τον χρόνο παραγραφής των αδικημάτων, ανέφερε ότι ήδη έχει ζητηθεί από τη διαρκή επιτροπή Παρακολούθησης των Αποτελεσμάτων του Ποινικού Κώδικα «να εξετάσει τη δυνατότητα έναρξης παραγραφής του αδικήματος από την ενηλικίωση του θύματος».

Ως προς τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων, ο κ. Κώτσηρας επισήμανε ότι «η αντιμετώπιση τέτοιων ειδεχθών πράξεων έναντι ανηλίκων ειδικά, χρήζει ιδιαίτερης αξιολόγησης, ώστε να δημιουργηθούν πλαίσια στη Δικαιοσύνη που να προστατεύουν τους ανηλίκους, και να διευκολύνονται οι καταγγελίες τέτοιων πράξεων, αλλά και μαρτυρίες από άλλους, όσοι έχουν αντιληφθεί τέτοιες πράξεις, ώστε να υπάρχει ταχύτητα, εμπιστευτικότητα και ασφάλεια στο να πάει κάποιος να τα καταγγείλει».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Κώτσηρας, «η προστασία των ανηλίκων αποτελεί για εμάς μείζονα προτεραιότητα», διευκρινίζοντας παράλληλα ότι «τους επόμενους μήνες θα υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο δράσης σε σχέση με τα δικαιώματα του παιδιού και ένα σημαντικό κομμάτι αυτού του σχεδίου αφορά σε ζητήματα Δικαιοσύνης και πρόσβασης των ανηλίκων στη Δικαιοσύνη και προστασίας του».

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν