Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για σήμερα Κυριακή (19/07) – Σε επιφυλακή Αττική και Κρήτη
Ο χάρτης πρόβλεψης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για τον κίνδυνο πυρκαγιάς
Αυξημένη προσοχή απαιτείται σήμερα Κυριακή 19 Ιουλίου, καθώς σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Πολιτικής Προστασίας, αρκετές περιοχές της χώρας βρίσκονται σε κατηγορία υψηλού κινδύνου.
Στην Κρήτη, υψηλή επικινδυνότητα προβλέπεται για τις περιοχές Ηρακλείου και Λασιθίου, ενώ σε επιφυλακή τίθενται επίσης τμήματα των νομών Φθιώτιδας, Ιωαννίνων, Αχαΐας και Ηλείας.
Ο δείκτης επικινδυνότητας κατηγορίας 3 (υψηλός κίνδυνος) αφορά περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, την Αττική, την Κρήτη, καθώς και αρκετές νησιωτικές περιοχές.
Στο «κίτρινο» επίπεδο συναγερμού εντάσσονται:
- Αττική
- Εύβοια
- Βοιωτία
- Αιτωλοακαρνανία
- Άρτα
- Πρέβεζα
- Θεσπρωτία
- Κορινθία
- Αργολίδα
- Λακωνία
Παράλληλα, αυξημένος κίνδυνος καταγράφεται στα νησιά του Ιονίου και του βορειοανατολικού Αιγαίου, μεταξύ των οποίων:
-
- Λέσβος
- Χίος
- Ψαρά
- Σάμος
- Ικαρία
⚠️ Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου 🔥 για αύριο Κυριακή 19/07
🟡 Υψηλός κίνδυνος 3️⃣ σε:
📍 #Αττική #Εύβοια #Βοιωτία #Αιτωλοακαρνανία #Άρτα #Πρέβεζα #Θεσπρωτία #Κορινθία #Αργολίδα & #Λακωνία
📍 νησιά #Ιόνιο
📍 #Λέσβο #Χίο #Ψαρά #Σάμο #Ικαρία
📍 περιοχές… pic.twitter.com/9CqeHpPgOO
— Civil Protection GR (@CivPro_GR) July 18, 2026
Οι αρμόδιες αρχές απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες, η ξηρασία και οι τοπικές συνθήκες ανέμων μπορούν να οδηγήσουν σε γρήγορη εξάπλωση μιας πυρκαγιάς.
Υπενθυμίζεται ότι σε ημέρες αυξημένου κινδύνου απαγορεύονται ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν φωτιά, όπως η καύση ξερών χόρτων, η χρήση υπαίθριων ψησταριών σε περιοχές με βλάστηση και εργασίες που δημιουργούν σπινθήρες κοντά σε δασικές εκτάσεις.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κά.
Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική, σε εφαρμογή τίθεται το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Πυροσβεστικού Σώματος και θα αυξηθούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και οι περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.
Επιπρόσθετα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των παραπάνω Περιφερειακών Ενοτήτων τίθεται σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 3).
Ταυτόχρονα, για αυτές τις περιοχές, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.
Παράλληλα, το Πυροσβεστικό Σώμα απευθύνει έκκληση στους πολίτες:
-
-
- Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
- Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Χ.
- Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
-
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.
Προσθέστε το vradini.gr στις προτιμώμενες πηγές σας στη Google και δείτε περισσότερα άρθρα μας στις αναζητήσεις σας. Κάντε κλικ εδώ.
