Από το 2014, που η Γαλλία ενεπλάκη, με την επιχείρηση «Barkhare», στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών στο Μάλι, στην Μπουρκίνα Φάσο, στον Νίγηρα, στο Τσαντ και στην Μαυριτανία, τα αποτελέσματα δεν είναι λαμπρά. Παρά τις εκκαθαριστικές αποστολές των Γάλλων κομμάντο, η ικανότης αναδιοργανώσεως των ισλαμιστών είναι αξιοσημείωτος. Οι αιφνίδιες επιθέσεις που πραγματοποιούν, με βαριές απώλειες, κυρίως στον στρατό του Μάλι, όπως οι 53 στρατιώτες που σκοτώθηκαν πριν λίγους μήνες στο στρατόπεδο Ιντελιμάν, έχουν δημιουργήσει μία κατάσταση χρόνιας ανασφάλειας στην περιοχή. Ματαίως η υπουργός Αμύνης Φλοράνς Παρλύ προσπαθεί με ταξίδια της στις Η.Π.Α., να πείσει τους Αμερικανούς να συνδράμουν, με την Μαρίν Λε Πεν να καταγγέλλει την αδυναμία της ευρωπαϊκής απαντήσεως.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Μακρόν στις συναντήσεις του με Ευρωπαίους ηγέτες επιδίδεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις για να ενισχύσει τις δυνάμεις του. Μία πρώτη ανταπόκρισις έρχεται από την Τσεχία, που στις επόμενες ημέρες αναμένεται να στείλει 60 στρατιώτες για την Δύναμη Tacuba, η οποία θα αποτελείται από ευρωπαϊκά στρατεύματα. Το ενδεχόμενο αποστολής Ελλήνων στρατιωτών στο Μάλι, συζήτησε ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γάλλο πρόεδρο στο Παρίσι, στα πλαίσια μίας ευρύτερης στρατηγικής σχέσεως των δύο χωρών.

Στην νέα πολυεθνική δύναμη αναμένεται να συμμετάσχουν και στρατεύματα από την Σουηδία και την Εσθονία, ενώ η Ελλάς θα λάβει μέρος σε άλλη πρωτοβουλία του προέδρου Μακρόν, την European Intervention Initiative, της ευρωπαϊκής Δυνάμεως αμέσου επεμβάσεως. Σε αυτήν συμμετέχουν, μέχρι στιγμής, 12 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Γερμανία, Πορτογαλία, Σουηδία, Δανία, Βέλγιο, Εσθονία, Φινλανδία και Ρουμανία), καθώς και η Μεγάλη Βρεταννία και η Νορβηγία.