Πρόσφυγες περιμένουν στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας © EPA/TOLGA BOZOGLU

Ο απόλυτος πανικός επικρατεί στα ελληνικά σύνορα του Έβρου, καθώς οι πρόσφυγες έχουν ξεπεράσει τους χίλιους και αυξάνονται κάθε λεπτό, μετά και την απόφαση του Ερντογάν να μην τους εμποδίσει τη διέλευση από την Τουρκία.

Ζωντανή εικόνα

Syrian refugees cross Turkey-Greece border en route to Europe following the death of 33 Turkish soldiers in Idlib

Syrian refugees cross Turkey-Greece border en route to Europe following the death of 33 Turkish soldiers in IdlibMORE: https://on.rt.com/absw

Gepostet von RT am Freitag, 28. Februar 2020

Οι πληροφορίες που έρχονται από το σημείο αναφέρουν ότι η γείτονα χώρα τους διαθέτει δωρεάν πούλμαν, αγροτικά και άλλα οχήματα προκειμένου να μεταβούν στα σύνορα! Μάλιστα, τα ρεπορτάζ από ΣΚΑΪ και ΕΡΤ αναφέρουν ότι ορισμένοι από τους πρόσφυγες – μετανάστες λαμβάνουν sms στα κινητά τους για τα σημεία που πρέπει να πάνε (κεντρικά σημεία της Κωνσταντινούπολης) προκειμένου να επιβιβαστούν στα λεωφορεία.

Οι ίδιοι τονίζουν, ότι θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα και από εδώ να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι ήδη αυξημένα ενώ στο σημείο έχουν μεταβεί τόσο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος όσο και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειες της Πολιτείας. Παράλληλα, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης θα μεταβεί στη Μυτιλήνη, ώστε να επιβλέψει το κλείσιμο των θαλάσσιων συνόρων.

Σύροι πρόσφυγες επιβιβάζονται σε λεωφορεία στην Κωνσταντινούπολη με κατεύθυνση τα ελληνικά σύνορα © EPA/ERDEM SAHIN

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr η αστυνομικές δυνάμεις έχουν αυξηθεί (αριθμούν πλέον 250 άτομα από 100 που ήταν) ενώ ο στρατός έχει απλώσει στο δρόμο αγκαθωτά συρματοπλέγματα, προκειμένου να μην επιτρέψει στους πρόσφυγες να περάσουν στο ελληνικό έδαφος. Επιπλέον, άνδρες της ΕΛ.ΑΣ και του στρατού αναμένεται ν’ αναπτυχθούν κατά μήκος των συνόρων, σε σημεία που θεωρούνται περάσματα, ώστε να αποτρέψουν την παράνομη είσοδο προσφύγων στην Ελλάδα.

Επιπλέον, στον Έβρο θα μεταφερθούν στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις από την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ώστε να καλυφθεί όλο το μήκος των συνόρων. Όπως έγινε γνωστό, τις πρωινές ώρες εκατοντάδες μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν τουλάχιστον δύο φορές τα σύνορα αλλά απωθήθηκαν.

Σύροι πρόσφυγες επιβιβάζονται σε λεωφορεία στην Κωνσταντινούπολη με κατεύθυνση τα σύνορα © EPA/ERDEM SAHIN

Κλειστό το τελωνείο των Καστανέων στον Έβρο

Οι ανεξέλεγκτες ροές προσφύγων και μεταναστών έφεραν σήμερα την απόφαση της Κυβέρνησης για κλείσιμο του τελωνείου των Καστανέων στον Έβρο, με αποτέλεσμα κανείς να μην μπορεί να μπει ή να βγει από την Ελλάδα. Έτσι, εκτός από τους πρόσφυγες, εγκλωβισμένοι παραμένουν είτε στην Τουρκία είτε στην Ελλάδα τόσο Έλληνες όσο και ξένοι επισκέπτες.

Έλληνες στρατιώτες περιπολούν στα σύνορα © EPA/TOLGA BOZOGLU

Για την ώρα παραμένει άγνωστο πότε θα ανοίξει το τελωνείο ενώ οι Έλληνες που προσπαθούν να επαναπατριστούν θα πρέπει είτε να περιμένουν είτε να μεταβούν στο τελωνείο Κήπου ή μέσω Βουλγαρίας.

Σφυρίζει… αδιάφορα η Τουρκία

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, δια στόματος του Χαμί Ακσόι, για την ώρα δεν αναγνωρίζει ότι έχει αλλάξει η πολιτική της χώρας στο μεταναστευτικό, σφυρίζοντας… αδιάφορα για το άνοιγμα των συνόρων και τις αναρίθμητες προσφυγικές ροές.

Ωστόσο τονίζει, ότι αν η κατάσταση χειροτερεύσει, τότε θα αυξήσει τις ροές προς της Δύση.

«Οι εξελίξεις στο Ίντλιμπ, που ήταν η αιτία να εκτοπιστούν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχει αυξήσει ακόμη περισσότερο το μεταναστευτικό κύμα στην Τουρκία. Αυτές οι εξελίξεις παρακολουθούνται από τον λαό μας και την διεθνή κοινή γνώμη και επηρεάζουν βαθιά τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στη χώρα μας…

Τελικά κάποιοι πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα μας που έχουν ανησυχήσει από τις εξελίξεις άρχισαν να κινούνται προς τα δυτικά σύνορα. Στην περίπτωση που χειροτερεύσει η κατάσταση αυτός ο κίνδυνος θα συνεχίσει να μεγαλώνει…

Η χώρα μας η οποία φιλοξενεί τους περισσότερους πρόσφυγες στον κόσμο δεν έχει αλλάξει την πολιτική της απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες».

Πηγή φωτογραφίας κειμένου: © EPA/TOLGA BOZOGLU