Του Γιάννη Χαλκιαδάκη

Στις στενές ελληνογερμανικές σχέσεις, αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο Πρωτοχρονιάτικο δείπνο του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, προσβλέποντας σε ένα θετικότερο επιχειρηματικό κλίμα.

«Το 2020 είναι μια χρονιά που θέλουμε να αξιοποιήσουμε, για να αφήσουμε πίσω οριστικά το θέμα της κρίσης»είπε ο κ. Γεωργιάδης, στην τοποθέτησή του στην εκδήλωση της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, για να προσθέσει αμέσως μετά ότι το διάστημα που θα ακολουθήσει, θα χαρακτηριστεί και από τις ιδιαίτεραστενές ελληνογερμανικές σχέσεις στον τομέα της Οικονομίας.

Εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην εκδήλωση, ο επικεφαλής του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αναφέρθηκε ειδικότερα στο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ – Όραμα και ευκαιρίες επενδύσεων στην πράσινη οικονομία, που διοργανώνει το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο την Δευτέρα 9 Μαρτίου στο Βερολίνο.

Ο ίδιος ανέδειξε το 2020 ως τη χρονιά, κατά την οποία οι ελληνογερμανικές οικονομικές σχέσεις θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανόρθωση της Ελληνικής Οικονομίας, υποστηρίζοντας πως η Ελληνική Κυβέρνηση πιστεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, εκτιμώντας ότι θα εξασφαλίσει αμοιβαία οφέλη.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Μαραγκός, εστιάζοντας κι αυτός στο γενικότερο κλίμα πουεπικρατεί στην Οικονομία, επισήμανε ότι: «Η χώρα αντιμετωπίζει, πλέον, το μέλλον με αισιοδοξία και προσβλέπει σε θετικότερο επιχειρηματικό κλίμα.

Αφήνει πίσω της σχεδόν 10 χρόνια βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής αβεβαιότητας. Η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία αποκαθίστανται, το επενδυτικό περιβάλλον βελτιώνεται κι αυτό αποτυπώνεται στην πορεία των ελληνικών χρεογράφων στις αγορές, όπως και στο γεγονός ότι για το 2020 η κυβέρνηση αναμένει ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ κατά πολύ υψηλότερους του 2%, με ένταση των επενδύσεων, τόνωση της ζήτησης, αλλά και μείωση της ανεργίας».

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής και Μέλος ΔΣ του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης στάθηκε στο γεγονός, ότι φέτος η Γερμανία αποτελεί τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ, ενώ αναφερόμενος στον ρόλο που διαδραματίζει το Επιμελητήριο, ώστε Ελλάδα και Γερμανία να έρθουν πιο κοντά, υπογράμμισε ότι κεντρικός στόχος του φορέα και φέτος, θα είναι η ανάδειξη, με πρωτοβουλίες και δράσεις,του “οδικού χάρτη”, που θα φέρει πιο κοντά στη Γερμανική αγορά ελληνικές επιχειρήσεις,οι οποίες δίνουν έμφαση στην εξωστρέφεια και, ταυτόχρονα, θα στρέψει το ενδιαφέρον Γερμανών επενδυτών για την Ελληνική αγορά.

Μάλιστα σε ερώτηση της «Vradini,gr», για την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 2020, στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο Γερμανός πρέσβης Ernst Reichel, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προετοιμασίες της έκθεσης, ανεβάζοντας τις φετινές προσδοκίες.