Στην Ελλάδα πρόκειται να μεταβεί μέσα στον Σεπτέμβριο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ενώ κορυφώνονται οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

Ο κ. Πομπέο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έρθει στη χώρα μας μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα διεξαχθεί στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα μιλήσει σε συνέδριο στη Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα, θα επισκεφτεί και την Κρήτη και συγκεκριμένα τη βάση της Σούδας. Ο Μάικ Πομπέο θα έχει συνάντηση στην Κρήτη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ θα μιλήσει και με τον Νίκο Δένδια για την κατάσταση στη ευρύτερη περιοχή αλλά και εν γένει για τις διμερείς σχέσεις.

Μερικές ημέρες πριν, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κάλεσε Τουρκία και Ελλάδα να εγκαταλείψουν κάθε στρατιωτική κλιμάκωση και να επικεντρωθούν στην αναζήτηση μιας διπλωματικής λύσης στη σύγκρουση για το φυσικό αέριο που τις φέρνει αντιμέτωπες στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Πρέπει να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα χωρίς να χρησιμοποιηθεί στρατιωτική ισχύς, αλλά μέσω των κανονικών μηχανισμών, μέσω των διεθνών αποφάσεων, ιδιαίτερα για τα ενεργειακά δικαιώματα που συνδέονται με αυτή την περιοχή», ήταν τα λόγια του στον γαλλικό ραδιοσταθμό France Inter.