Ελληνοτουρκικά: Νέος γύρος συνομιλιών - Στην Άγκυρα τον Οκτώβριο ο Αποστολίδης

Ο Ταγίπ Ερντογάν «έδειξε» τον δρόμο που θέλει να ακολουθήσει στα Ελληνοτουρκικά και το Αιγαίο, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον «διμερή διάλογο» χωρίς διεθνή δικαστήρια που επιβάλλουν τις προβλέψεις των συνθηκών και άλλα τινά, στα οποία η Άγκυρα είναι «αλλεργική».

Από την πλευρά του όμως, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε εμμέσως την πρόταση Ερντογάν, μιλώντας στο «Μπλούμπεργκ», όπου ξεκαθάρισε ότι «υπάρχει μόνο μία διέξοδος, και αυτή είναι το Διεθνές Δίκαιο».

Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι μπορούμε να λύσουμε τα ζητήματα με την Τουρκία όπως τα λύσαμε με την Ιταλία και την Αίγυπτο, με τις οποίες «και υπογράψαμε τις σχετικές συμφωνίες για τις Θαλάσσιες Ζώνες. Έχουμε πει στην Τουρκία πως υπάρχει τρόπος να επιλύσουμε τις διαφορές μας, χωρίς την αχρείαστη ένταση στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες της «Βραδυνής της Κυριακής», τον Οκτώβριο η ομάδα των διερευνητικών συνομιλιών υπό τον πρέσβη Παύλο Αποστολίδη πρόκειται να μεταβεί στην Άγκυρα, για τον επόμενο γύρο. Αλλά για την ώρα δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία.

Τα νέα μέλη της ομάδας

Στο μεταξύ, η ομάδα του Παύλου Αποστολίδη έχει αλλάξει κατά τα δύο τρίτα, και, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Βραδυνής της Κυριακής», στη θέση του πρέσβη Κουγιού πάει ο επικεφαλής της Α4 Διεύθυνσης Ελληνοτουρκικών πρέσβης Νίκος Παπαγεωργίου. Στη θέση της Ιφιγένειας Καναρά, που μετατέθηκε στο Λονδίνο, πηγαίνει η διπλωμάτις Λίλη Γραμματίκα, η οποία μετείχε στην ομάδα διερευνητικών συνομιλιών το 2010, πάλι υπό τον πρέσβη Αποστολίδη.

Την ίδια ώρα αυξήθηκε η ένταση στο Αιγαίο, και οι πλέον αισιόδοξοι στην Αθήνα, έχουν αντιληφθεί ότι το σχέδιο των Τούρκων να κάνουν πραγματικότητα τη «Γαλάζια Πατρίδα» δεν πρόκειται να μείνει στα χαρτιά. Η παρεμπόδιση του «Nautical Geo» το οποίο πραγματοποιούσε έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα πλησίον της Κρήτης, έδειξε ότι το ήρεμο καλοκαίρι είναι, πια, παρελθόν. Το διάβημα που έκανε το ελληνικό Υπ.Εξ. δεν είναι αρκετό για να σταματήσει τις τουρκικές προκλήσεις, και ήδη ο Νίκος Δένδιας κατήγγειλε την στάση της Άγκυρας στην πρόσφατη συνάντησή του με τους υπουργούς των χωρών-μελών της Ε.Ε. στη Νέα Υόρκη.

Όπου, μεταξύ άλλων, παρουσίασε και χάρτες σχετικούς με την παρουσία των τουρκικών πλοίων στην ελληνική ΑΟΖ στα 10 ν.μ. από την Κρήτη.

Να σημειωθεί ότι στη NAVTEX την οποία εξέδωσε η Ελλάδα και με την οποία «έλεγε» στο ερευνητικό πλοίο «Nautical Geo» να συνεχίσει την επιστημονική δουλειά που κάνει στα ανατολικά της Κρήτης, στο Καρπάθιο Πέλαγος, απάντησε η Τουρκία, η οποία «βάφτισε» (ξανά) ως «τουρκική υφαλοκρηπίδα» την περιοχή που βρίσκεται εντός της ελληνικής ΑΟΖ.

Η Άγκυρα, όπως εξηγεί στη «ΒτΚ» κορυφαίος πρέσβης, κινείται επάνω στις ράγες του μνημονίου που έχει υπογράψει με το ισλαμιστικό καθεστώς της Μουσουλμανικής Αδελφότητας του Φαγιέζ αλ Σαράτζ της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο «πόλεμος» των NAVTEX που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει ως αφορμή τις επιστημονικές έρευνες που πραγματοποιεί το πλοίο «Nautical Geo» στο Καρπάθιο πέλαγος, μεταξύ Κρήτης και Κάσου. Η ελληνική πλευρά είχε δεσμεύσει τη συγκεκριμένη περιοχή για έρευνες, με σχετική ναυτική οδηγία που εκδόθηκε από τον σταθμό Ηρακλείου της Ελληνικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας.

Ενημέρωση Φλώρου

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στο ΓΕΕΘΑ τόσο με τον προγραμματισμό των ασκήσεων, όπως ο διακλαδικός «Παρμενίωνας», όσο και με την παρατήρηση της συμπεριφορά της Τουρκίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Α/ΓΕΕΘ στρατηγός Φλώρος αμέσως μετά την ετήσια συντήρηση αλεξιπτωτιστού και υποβρύχιου καταστροφέα μετέβη στο ΚΕΠΙΧ του Α/Στόλου και ενημερώθηκε για την τακτική εικόνα της περιοχής του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Κατά την ενημέρωση ο αρχηγός ζήτησε να μάθει, επίσης, την εξέλιξη της τουρκικής άσκησης «KARARLILIK 2021» που διεξάγεται στην ευρύτερη περιοχή του Νοτιοανατολικού Αιγαίου και παρακολουθείται από Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η συμφωνία με τις ΗΠΑ τρομάζει την Τουρκία

Η αγωνία των Τούρκων για την επικείμενη στρατιωτική συμφωνία πενταετούς διάρκειας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, δεν κρύβεται. Η Άγκυρα θεωρεί ότι η συμφωνία Ουάσινγκτον – Αθήνας θα επιτρέψει την παρουσία στρατευμάτων των ΗΠΑ σε νησιά της Ελλάδος, κάτι που οι Τούρκοι θεωρούν ότι συνιστά παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης.

Ελληνοτουρκικά: Νέος γύρος συνομιλιών - Στην Άγκυρα τον Οκτώβριο ο Αποστολίδης | 5 Κ3

Η Άγκυρα έχει προβληματιστεί από την παρουσία των στρατευμάτων των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη, η οποία μετατρέπεται σε στρατιωτική βάση, και θεωρεί ότι «θέλουν τώρα τα νησιά που πλαισιώνουν το Στενό των Δαρδανελίων». Σύμφωνα με τουρκικές πηγές που εκφράζουν το καθεστώς Ερντογάν, «τα νησιά στα οποία θέλει να εγκαταστήσει στρατό το Πεντάγωνο είναι η Λήμνος, η Λέσβος, η Σαμοθράκη και η Σκύρος». Μάλιστα, αναφέρουν ότι ειδικά η Λήμνος θα χρησιμοποιηθεί σε αεροπορικές επιχειρήσεις.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»