Την πεποίθηση ότι τα ΕΛΠΕ κατάφεραν να έχουν θετικά αποτελέσματα σε μια δύσκολη χρονιά χωρίς προηγούμενο, εξέφρασε, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης κατά την παρουσίαση του στους αναλυτές.

«Ο όμιλος κατάφερε να ανταπεξέλθει, δίνοντας έμφαση στη συγκράτηση του κόστους αλλά και στην εκμετάλλευση ευκαιριών στην προμήθεια και την εμπορία», είπε ο κ. Σιάμισιης.

Ο ίδιος σημείωσε πως δόθηκε έμφαση στη διαχείριση της κρίσης και ειδικότερα στην ασφάλεια και υγεία της αλυσίδας προμήθειας καθώς και στην αδιάλειπτη λειτουργία των διυλιστηρίων.

Συνεχίζοντας, σημείωσε πως μόνο η πτώση των περιθωρίων διύλισης αλλά και η χαμηλή ζήτηση, προκάλεσαν απώλειες συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά την απόφαση για διανομή μερίσματος ύψους 0,10 ευρώ ανά μετοχή, διευκρίνισε ότι αποτελεί σήμα σταθερότητας και με την απόφαση αυτή η διοίκηση στέλνει μήνυμα προς τους μετόχους ότι η εταιρεία συνεχίζει να αποδίδει ακόμη και σε μια δύσκολη χρονιά όπως η περυσινή, λέγοντας:

«Το 2021 και το 2022, θα είναι καλύτερες χρονιές και θα μπορέσουμε να υποστηρίξουμε ακόμη μεγαλύτερες διανομές».

Κατόπιν ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, εξήγησε πως παρά τα προβλήματα της περασμένης χρονιάς, ο όμιλος κατάφερε να προχωρήσει την ατζέντα του μετασχηματισμού, στην κατεύθυνση της πιο καθαρής ενέργειας και τους τελευταίους 16 μήνες διπλασίασε το portfolio των ΑΠΕ στο 1,3GW έργων σε λειτουργία, κατασκευή ή ανάπτυξη.

Μιλώντας για την επίπτωση της πανδημίας, διεμήνυσε πως η ζήτηση πετρελαίου διεθνώς υποχώρησε 10%, κατά 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα, η τιμή του brent έφτασε να χάσει έως και 45 δολάρια το βαρέλι, τα περιθώρια διύλισης μειώθηκαν έως και 72% ενώ στην ελληνική αγορά καταγράφηκε μείωση 67% των αεροπορικών καυσίμων, 33% στο bunkering και 13% στα καύσιμα κίνησης.

Αναφορικά με τους επιμέρους τομείς για την διύλιση, έκανε λόγο για το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν οι αυξημένες εξαγωγές που πραγματοποιήθηκαν εξαιτίας της ευελιξίας που επέδειξε ο όμιλος ώστε να εκμεταλλευτεί τις σχετικές ευκαιρίες.

Ωστόσο, ο κ. Σιάμισιης εκτίμησε πως στην εγχώρια αγορά καυσίμων, καταγράφηκε μείωση των όγκων, με τις εταιρείες του ομίλου να καταφέρνουν να εμφανίσουν καλή επίδοση ως προς τις ανεξόφλητες οφειλές ενώ πέτυχαν και σημαντικό έλεγχο του κόστους τους.

Στη συνέχεια, εστίασε στις ΑΠΕ, όπου έχει ξεκινήσει η κατασκευή του έργου ορόσημο στην Κοζάνη ισχύος 204MW που αναμένεται να ολοκληρωθεί και να τεθεί σε λειτουργία στο πρώτο τρίμηνο του 2022.

Για τον ηλεκτρισμό η χρονιά ήταν πολύ θετική για την Elpedison ενώ στον τομέα του φυσικού αερίου η ΔΕΠΑ πέτυχε αύξηση των πωλήσεών της στο τέταρτο τρίμηνο, με την καθαρή κερδοφορία να σημειώνει αύξηση σε σχέση με πέρυσι.

Ολοκληρώνοντας, ο CEO του ομίλου ΕΛΠΕ έκανε λόγο για τη φετινή χρονιά, υποστηρίζοντας πως δεν ξεκίνησε καλά και το πρώτο τρίμηνο αναμένεται να είναι χαμηλότερο σε σύγκριση με πέρυσι, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο θα υπάρξει βελτίωση και το 4ο τρίμηνο θα είναι καλύτερο σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά, υπογραμμίζοντας:

«Θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα αλλά όχι στα επίπεδα του 2019, θα έχουμε ένα νέο τοπίο», τονίζοντας πως οι συνθήκες της αγοράς θα ομαλοποιηθούν τέλη του 2021, αρχές 2022.

Να σημειωθεί πως τα Συγκρίσιμα EBITDA για το σύνολο του έτους, ανήλθαν στα 333 εκατ. ευρώ, με τα Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη να φτάνουν τα 5 εκατ. ευρώ, ενώ στα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα Δ’ Τριμήνου, τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA ανήλθαν στα 77 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, σημαντική ήταν η συνεισφορά του Ομίλου στην αντιμετώπιση της πανδημίας, με ουσιαστική ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε υποδομές και προηγμένο ιατρικό εξοπλισμό, συνολικού ύψους 8 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια του Β’ Εξαμήνου ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ασφάλεια, το εκτενές πρόγραμμα (πενταετούς) συντήρησης και αναβάθμισης του διυλιστηρίου Ασπροπύργου, το μεγαλύτερο ιστορικά, με σημαντικές προκλήσεις λόγω διαχείρισης της πανδημίας.

Πέρα από την αυξημένη οικονομική απόδοση που αναμένεται μετά το πέρας ενός τέτοιου έργου, το διυλιστήριο θα ωφεληθεί και από τη βελτίωση των περιβαλλοντικών του επιδόσεων, με μείωση εκπομπών σωματιδίων (ΡΜs) κατά 50%, καθώς επενδύθηκαν άνω των 35 εκατ. ευρώ σε περιβαλλοντικά έργα.

Συνολικά, υλοποιήθηκαν επενδύσεις ύψους 295 εκατ. ευρώ περίπου, που καλύπτουν όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του Ομίλου, με έμφαση σε έργα ενεργειακής μετάβασης και ψηφιακού μετασχηματισμού.

Εντός του 2020, ο Όμιλος προχώρησε στην εξαγορά και ξεκίνησε την κατασκευή του Φ/Β έργου 204MW στην περιοχή της Κοζάνης, ενός έργου οροσήμου αναφορικά με την υλοποίηση της στρατηγικής των ΕΛΠΕ στον τομέα των ΑΠΕ.

Σημειώνεται ότι, το 20% των συνολικών επενδύσεων αφορούν έργα βιωσιμότητας και περιβαλλοντικής βελτίωσης, με το αντίστοιχο ποσοστό για το 2021 να ξεπερνάει το 35%, σηματοδοτώντας τη σταδιακή μετάβαση του Ομίλου σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, παράλληλα με τη σημαντική βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των βασικών του δραστηριοτήτων.