Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε σήμερα ότι έχουν καταγραφεί παγκοσμίως περισσότερα από 300 περιστατικά σπάνιων θρομβώσεων που συνδυάζονται με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, μετά από χορήγηση εμβολίων κατά της Covid-19, όπως μετέδωσε το France 24.

Συγκεκριμένα, έχουν καταγραφεί 287 περιστατικά που σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca, 8 με το αυτό της Johnson & Johnson, 25 με της Pfizer και 5 με της Moderna, δήλωσε ο Πίτερ Αρλέτ, επικεφαλής ανάλυσης δεδομένων στον EMA.

Σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, μέχρι χθες το βράδυ 20:00 ώρα Ελλάδας έχουν χορηγηθεί τουλάχιστον 901.600.000 δόσεις εμβολίων κατά του νέου κορωνοϊού σε τουλάχιστον 206 χώρες ή εδάφη.

Εμβόλιο J&J: Πιθανή σύνδεση με σπάνιες θρομβώσεις – Εισηγείται συνέχεια της χρήσης του

Τα ασυνήθιστα θρομβοεμβολικά επεισόδια που έχουν εμφανιστεί σε περιορισμένο αριθμό στις ΗΠΑ συνδέονται πράγματι με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη η επιτροπή ασφάλειας του ΕΜΑ (PRAC). 

Στη λογική αυτή αναφέρει ότι είναι απαραίτητο να προστεθεί στις πληροφορίες για το σκεύασμα μια προειδοποίηση, που να κάνει λόγο για ασυνήθιστα περιστατικά θρομβώσεων, τονίζοντας ότι αυτά χρειάζεται να κατηγοριοποιηθούν ως εξαιρετικά σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου.

Η ενημέρωση του EMA για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Ο ΕΜΑ εισηγείται ωστόσο να συνεχιστεί η χρήση του εμβολίου, καθώς τα οφέλη του υπερτερούν των κινδύνων. 

«Η σχέση οφέλους-κινδύνου» παραμένει θετική, αναφέρει ο ΕΜΑ σε ανάρτησή του στο Τwitter.

Για να καταλήξει στο συμπέρασμά της για το εμβόλιο της Johnson & Johnson, η επιτροπή έλαβε υπόψιν όλα τα διαθέσιμα προς το παρόν στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων οκτώ αναφορών από τις ΗΠΑ για σοβαρές περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων αίματος που σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων, ένα από τα οποία είχε θανατηφόρο αποτέλεσμα, αναφέρει η ανακοίνωση.