Έρευνα: Το 68% των Ελλήνων δηλώνουν απολύτως θετικοί στο εμβόλιο

Μια ακόμη πλατφόρμα ανοίγει από σήμερα Τετάρτη 26 Μαΐου ώστε να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί για τους πολίτες από 35 έως 39 ετών. Οι πολίτες μπορούν να κλείσουν ραντεβού και στα 4 διαθέσιμα εμβόλια κατά της Covid-19 – Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson. 

Είχε προηγηθεί το άνοιγμα της ηλικιακής ομάδας 40-44 ετών, για όλα τα εμβόλια και μέχρι στιγμής 145.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού. Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα το 21% έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση και το ποσοστό με τα ραντεβού ξεπερνάει το 45%, ανέφερε κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Έκανε λόγο για ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, δεδομένου του χρονικού διαστήματος που είναι ανοιχτά τα ραντεβού για αυτή την ομάδα. Από χθες έσπασε το φράγμα των 5 εκατ. εμβολιασμών και όπως είπε, με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 3.250.000 πολίτες, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 31,% και 1.800.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 17,2%. 

Έσπασε το φράγμα των 5 εκατ. εμβολιασμών

Με μια ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης γνωστοποιεί πως η χώρα μας έσπασε το φράγμα των 5 εκατ. εμβολιασμών. Όπως εξηγεί ο κ. Μητσοτάκης:

«Χθες η Ελλάδα έσπασε το φράγμα των 5.000.000 εμβολιασμών. 3.280.000 συμπολίτες μας έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου και από αυτούς, 1.810.000 είναι πια πλήρως εμβολιασμένοι. Συνεχίζουμε με γρήγορους ρυθμούς προς το στόχο μας: την Ελευθερία!», αναφέρει ο πρωθυπουργός.

Διευκρινίσεις για όσους έχουν νοσήσει

Αναφερόμενος στους πολίτες που έχουν νοσήσει και μπορούν, πλέον, να εμβολιαστούν με μία δόση μετά από 6 μήνες έως 12 μήνες είπε ότι αν ο πολίτης έχει νοσήσει πριν από τον πρώτο του εμβολιασμό τότε θα δικαιούται εμβολιασμό μετά από 6 μήνες από την ημέρα που διαγνώστηκε ως θετικός και έχει καταχωρηθεί στο Μητρώο.

Αν έχει προκαθορισμένο ραντεβού από την Τρίτη, ημέρα που θα ξεκινήσει η εφαρμογή τους, τότε αυτόματα θα ακυρωθεί το ραντεβού και ο πολίτης θα μπορεί  να προγραμματίσει το ραντεβού του για εμβολιασμό μετά από 6 μήνες από την ημερομηνία διάγνωσης της νόσου. 

Ένα SMS θα σταλεί στους 6 ακριβώς μήνες για να υπενθυμίσει στους πολίτες ότι μπορούν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό. Αν ο πολίτης νοσήσει μεταξύ του πρώτου και δεύτερου ραντεβού θα ακυρωθεί αυτόματα το επαναληπτικό ραντεβού και θα μπορέσει να προγραμματίσει την δεύτερη δόση σε διάστημα 6 με 12 μήνες. 

Τι θα ισχύει για εμβολιασμούς εφήβων

Μετά το πέρας της χθεσινής Συνόδου Κορυφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε, αναφερόμενος στον εμβολιασμό μικρότερων ηλικιών ότι «θα το συζητήσουμε για τα παιδιά από το Γυμνάσιο και άνω, από την ηλικία των 12 και πάνω. Από τη στιγμή που θα εγκριθούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αυτό θα δώσει νέα δυναμική στον εμβολιασμό», ανέφερε.

Επίσης σημείωσε ότι η Κομισιόν έχει εξασφαλίσει συμπληρωματικές δόσεις εμβολίων για το 2022 και το 2023 σημειώνοντας ότι ενδεχομένως να χρειαστεί μία ενισχυτική δόση 9-12 μήνες μετά τον πρώτο εμβολιασμό. «Αυτές τις δόσεις τις έχουμε στη διάθεσή μας», διαβεβαίωσε ενώ εκτίμησε ότι σύντομα θα φτάσουμε στην Ελλάδα στο επιθυμητό τείχος ανοσίας.

Επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία»

Η δυναμικότητα και ο αριθμός των εμβολιασμών θα αυξάνεται σταδιακά και μέχρι στιγμής ο μέσος όρος εμβολιαστικής κάλυψης με μία δόση στα νησιά είναι 30%, ενώ το ποσοστό των ολοκληρωμένων εμβολιασμών ανέβηκε στο 20%, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Μίλησε για βελτίωση της εμβολιαστικής κάλυψης στα νησιά, αναφέροντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα την εμβολιαστική κάλυψης της Σαντορίνης σε ολοκληρωμένους εμβολιασμούς από το 11% στο 25% και η Σύρος από το 12% στο 23%. Για την εβδομάδα που διανύουμε στα 19 νησιά  η συντριπτική πλειοψηφία των ραντεβού ξεπερνάει το 90%.

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε όμως και σε πέντε νησιά στα οποία. η πληρότητα των ραντεβού είναι κάτω από 35% και είναι η Κάλυμνος, η Ζάκυνθος, η Σάμος, η Λήμνος και η Κεφαλλονιά.