Εμβολιασμοί: Γιατί προηγήθηκαν οι 30-39 και παρακάμφθηκαν οι 40-49;

Πολλά ερωτήματα εγείρει η επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί για την ηλικιακή ομάδα 30-39 ετών πριν από αυτή των 40-49 ετών.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο Βασίλης Κικίλιας, τη Μεγάλη Τρίτη (27 Απριλίου) ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμών των Ελλήνων της ηλικιακής ομάδας από 30 έως 39 ετών, με τα εμβόλια της AstraZeneca.

Η απόφαση έφερε πολλά (και απολαυστικά) σχόλια στα social media με τους 40-49 ετών να εκφράζουν τα… παράπονά τους για το γεγονός ότι το δικό τους γκρουπ έμεινε πίσω.

Ο λόγος είναι πως έχουν μείνει αποθέματα του εμβολίου της AstraZeneca και το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να τα διαθέσει σε νεότερους πολίτες, όπως έχει γίνει και σε άλλες χώρες, σύμφωνα με τα λεγόμενα του ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριου Θεμιστοκλέους.

Τα αποθέματα, ουσιαστικά, ξέμειναν, μετά τις πολλές ακυρώσεις από πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας, λόγω του ντόρου που έχουν προκαλέσει τα εξαιρετικά ελάχιστα στατιστικά περιστατικά αιματικών θρομβώσεων, με το συγκεκριμένο φαρμακευτικό σκεύασμα.

Τον ίδιο λόγο επιβεβαιώνουν και κυβερνητικές πηγές, αναφέροντας πως τα εναπομείναντα εμβόλια της AstraZeneca θα χορηγηθούν στους 30αρηδες «για να μην πάνε χαμένα».

Πολλοί ήταν αυτοί που σκέφτηκαν ότι τα κορωνοπάρτι και τα μαζικά φαινόμενα συνωστισμού των πιο νέων ανθρώπων ήταν ένας από τους λόγους που… έτρεξε τη διαδικασία των εμβολιασμών, ωστόσο από την κυβέρνηση δεν συντρέχει τέτοιος λόγος.