Αυστραλία: Εγκρίθηκε το εμβόλιο της Pfizer για τους εφήβους 12 με 15 ετών

Την ώρα που οι εμβολιασμοί του ενήλικου πληθυσμού για την COVID-19 βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ανοίγει και στη χώρα η συζήτηση για τον εμβολιασμό των εφήβων και των παιδιών.

Η Επιτροπή Εμβολιασμών, έχει βάλει στο επίκεντρο της προσοχής της την ηλικιακή ομάδα 12-15 ετών και εξετάζει πολλές παραμέτρους πριν δώσει την ετυμηγορία της.

Οι παράγοντες που θα συνεκτιμηθούν έχουν να κάνουν με τη νόσο και ειδικότερα τη συμμετοχή των παιδιών στη διασπορά του ιού στην κοινότητα εν καιρώ πανδημίας, τα πλεονεκτήματα από τον εμβολιασμό των παιδιών, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και την αποδοχή του από τους γονείς, με τη συναίνεση των οποίων θα γίνεται ο εμβολιασμός.

Κάτι που σημαίνει ότι τουλάχιστον σε αυτή τη φάση το σενάριο που εξετάζεται είναι ο προαιρετικός εμβολιασμός των παιδιών και όχι ο υποχρεωτικός.

Παράλληλα, η Επιτροπή παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και λαμβάνει σοβαρά υπόψη της όλες τις σχετικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στο εξωτερικό. Η σημαντικότερη, ίσως, έχει να κάνει με την έγκριση από τον ΕΜΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) της χορήγησης του εμβολίου της Pfizer/BioNTech σε παιδιά ηλικίας 12-15 ετών.

Οι δύο εταιρίες είχαν δημοσιεύσει τον Μάρτιο τα δεδομένα κλινικών δοκιμών –στις οποίες συμμετείχαν 2.260 παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών–, σύμφωνα με τα οποία το εμβόλιο προσφέρει 100% προστασία έναντι του κορωνοϊού. Ωστόσο, η συγκεκριμένη μελέτη ήταν μικρή και δεν θα μπορούσε να ανιχνεύσει σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Πάντως, ο ΕΜΑ έδωσε στα τέλη Μαΐου την έγκρισή του και ενημέρωσε ότι ο τρόπος χορήγησης του εμβολίου θα είναι ίδιος με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, δηλαδή δύο δόσεις.

Η γνωμοδότηση του ΕΜΑ διαβιβάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έδωσε την τελική έγκριση την Παρασκευή 4 Ιουνίου, ανοίγοντας το δρόμο για ευρύτερη διάθεση στην Ε.Ε. μετά από παρόμοιες αποφάσεις στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Πλέον, εναπόκειται σε κάθε κράτος-μέλος να αποφασίσει αν και πότε θα χορηγήσει το εν λόγω εμβόλιο σε αυτές τις ηλικίες.

Παράλληλα, η Pfizer ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη, ότι θα ξεκινήσει μία ευρεία μελέτη για τις δοκιμές του εμβολίου της κατά του κορωνοϊού σε παιδιά ηλικίας πέντε έως έντεκα ετών.

Στη μελέτη θα συμμετάσχουν έως και 4.500 παιδιά από ΗΠΑ, Φινλανδία, Πολωνία και Ισπανία, όπως ανέφερε η εταιρία. Τέλος, σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει στη χώρα μας ο εμβολιασμός των παιδιών 16-18 ετών με το συγκεκριμένο εμβόλιο, το οποίο έχει πάρει τη σχετική έγκριση από τον ΕΜΑ.

Αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για έγκριση του εμβολίου της για παιδιά και εφήβους από την ηλικία των δώδεκα ετών υπέβαλε, πρόσφατα, και η Moderna.

Σύμφωνα με την εταιρία, το εμβόλιό της πέτυχε αποτελεσματικότητα 100% σε μελέτη στις ΗΠΑ σε δείγμα 2.500 εφήβων ηλικίας από 12 έως 18 ετών.

Προβληματισμός με τους ανεμβολίαστους

Παρά το γεγονός πως ο εμβολιασμός των παιδιών και των εφήβων κατά του κορωνοϊού Sars-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19 βρίσκεται στο επίκεντρο το τελευταίο διάστημα, μεγάλο προβληματισμό προκαλούν στους ειδικούς οι ανεμβολίαστοι.

Πάνω από το 90% των ατόμων που εισάγονται στο Νοσοκομείο με Covid και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), είναι άτομα τα οποία δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο.

Αρκετοί συμπολίτες μας άνω των 60 ετών εμφανίζονται απρόθυμοι στο να εμβολιαστούν, κάτι που προκαλεί έντονη ανησυχία.

Το γεγονός ότι όλα τα εμβόλια προστατεύουν για να μη νοσηλευτεί κανείς σε νοσοκομείο με βαριά νόσο Covid ή καταλήξει σε ΜΕΘ, έχει παραγκωνιστεί από επιφυλάξεις και φόβους.

Χωρίς καμία αμφιβολία, αποτελεί προτεραιότητα ο εμβολιασμός όσων ατόμων έχουν κληθεί αλλά δεν έχουν ανταποκριθεί στον εμβολιασμό τους.

Στόχος των ειδικών είναι όσοι αποφεύγουν τον εμβολιασμό να πειστούν προκειμένου να κάνουν το εμβόλιο, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να συνεχίσουν να θέτουν την υγεία τους σε κίνδυνο.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»