Ελλάδα

Εμβολιασμοί: Πότε θα κάνουμε όλοι την τρίτη δόση

Έχει ανοίξει η συζήτηση για τρίτη δόση στο γενικό πληθυσμό

emvolio

Στην ενημέρωση της περασμένης Δευτέρας για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου έκανε γνωστό πως η επιτροπή έδωσε το «πράσινο φως» για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στους άνω των 60 ετών και στους υγειονομικούς.

Πάντως, ήδη έχει αρχίσει η συζήτηση για χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου στο γενικό πληθυσμό, με διακεκριμένους ειδικούς να τοποθετούνται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ, ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και καθηγητής Μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσακρής, τάχθηκε υπέρ της χορήγησης της τρίτης δόσης σε όλους.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Τσακρής, οι πιθανότητες να μολυνθεί κάποιος από τον ιό μετά την τρίτη δόση είναι 10 φορές λιγότερες σε σχέση με αυτόν που έχει εμβολιαστεί με δύο δόσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακρή, «οδοδείκτη» για τη χορήγηση της τρίτης δόσης θα αποτελέσει το Ισραήλ, όπου ήδη 3 εκατομμύρια πολίτες έλαβαν την αναμνηστική δόση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τρίτη δόση στο γενικό πληθυσμό.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Είναι πιθανόν να αποφασιστεί η χορήγηση τρίτης δόσης και σε άλλες κατηγορίες πολιτών, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου, με βάση ηλικιακά κριτήρια, την επαγγελματική απασχόληση και τις συνοδούς παθήσεις. Δεν αποκλείουμε τρίτη δόση στο γενικό πληθυσμό».

Σε ό,τι αφορά των άνω των 60 η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό ραντεβού εμβολιασμού ανοίγει την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου, ενώ υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός με τρίτη δόση των ανοσοκατασταλμένων.

Όπως ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου: «Πρόκειται για ομάδες για τις οποίες ο κίνδυνος από την μόλυνση, όπως προκύπτει και από τα επιδημιολογικά δεδομένα, είναι σημαντικός εάν δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση. Η χημική και κυτταρική ανοσία έχουμε δει ότι εκπίπτουν με το χρόνο και γι' αυτό χρειάζεται μία ενισχυτική τρίτη δόση».

Σχετικά με τους υγειονομικούς είπε ότι έχουν αυξημένο κίνδυνο και λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, καθώς μπορεί να μολυνθούν, να έχουν ελάχιστα συμπτώματα ή να είναι ασυμπτωματικοί, αλλά να εξακολουθούν να μεταδίδουν τον ιό στο εργασιακό ή στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Γι' αυτό κρίνεται απαραίτητο να κάνουν και αυτοί την τρίτη δόση, τόνισε.

Όπως πρόσθεσε, η χρονική περίοδος που μπορεί να συμβεί αυτό είναι 6 με 8 μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

«Η αναμνηστική δόση δεν είναι υποχρεωτική, άρα ο εμβολιασμός θεωρείται ολοκληρωμένος αν έχουν γίνει δύο δόσεις ή μία δόση με το μονοδοσικό εμβόλιο και αποτελεί ισχυρή σύσταση για να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η προστασία», ξεκαθάρισε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η τρίτη δόση ενισχύει την άμυνα των ανθρώπων και δεν βλάπτει τον οργανισμό μας, σημειώνοντας ότι πολλοί υγειονομικοί που εμβολιάστηκαν στην αρχή, τώρα νοσούν βαριά, επειδή έπεσε η άμυνα του οργανισμού. Έτσι, δεν αποκλείεται το επόμενο χρονικό διάστημα να υπάρξουν εξελίξεις σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»

Δείτε επίσης