Η 98χρονη Ζάνα Σαντικάριο-Σατσόγλου είναι από τους λιγοστούς επιζήσαντες Εβραίους Θεσσαλονικιούς του Άουσβιτς και σήμερα εμβολιάστηκε κατά του κορωνοϊού.

Η κ. Σαντικάριο-Σατσόγλου έχει εβραϊκή καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη και σε ηλικία – μόλις – 18 ετών είχε μεταφερθεί στο στρατόπεδο του Άουσβιτς από τους Ναζί.

Εκεί έχασε τους γονείς της και τα αδέρφια της.

«Η Ζάννα Σαατσόγλου-Σαντικάριο γεννήθηκε το 1924 και είναι μία από τις επιζήσασες του Ολοκαυτώματος. Βγήκε ζωντανή από το Άουσβιτς – είχε το νούμερο 39405. Σήμερα εμβολιάστηκε κατά της COVID-19 στη Θεσσαλονίκη, και της ευχόμαστε να τα καταφέρει και σ’ αυτόν τον πόλεμο», αναφέρει το tweet με τη φωτογραφία της.

Η ίδια είχε μιλήσει παλαιότερα για το Ολοκαύτωμα και είχε περιγράψει με γλαφυρό τρόπο τις δύσκολες στιγμές που έζησε εκεί ενώ είχε τονίσει, μεταξύ άλλων: «Να μην ξαναγίνουν ποτέ αυτά ούτε σε Εβραίους, ούτε σε Χριστιανούς, ούτε σε κανέναν».

Η κ. Ζάνα Σαντικάριο-Σατσόγλου έχει αφηγηθεί την ιστορία της πριν επτά χρόνια σε μαθητές του Λυκείου  Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης. Οι μαθητές -πρόσφυγες και μετανάστες- που προέρχονται από χώρες όπως Γεωργία, Αλβανία, Κροατία, Γιουγκοσλαβία συζήτησαν μαζί της.