Με τη νέα κυβέρνηση να ανασχηματίζεται και να ορκίζεται σήμερα το πρωί, στο προεδρικό Μέγαρο παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού από εκπρόσωπο της Ιεράς Συνόδου, η εκκλησία σηκώνει αντάρτικο δηλώνοντας αντίθετα από την απόφαση της πολιτείας ότι την ημέρα των Θεοφανίων θα λειτουργήσουν κανονικά οι εκκλησίες με αγιασμό των υδάτων εντός των Ναών.

Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου ξάφνιασε την κυβέρνηση η οποία θεωρούσε ότι υπήρχε μια άτυπη συμφωνία ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, καθώς οι σχέσεις των δύο στο παρελθόν ποτέ δεν είχαν διαταραχθεί.

Τι έφταιξε όμως και ξαφνικά χωρίστηκαν στα δύο Εκκλησία και κυβέρνηση με τις «πολεμικές» ανακοινώσεις που εξέδωσαν;

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου η οποία αναφέρει τα εξής:

  1. Δεν συναινεί στα νέα Κυβερνητικά μέτρα ως προς τη λειτουργία των Ιερών Ναών, εμμένει σε όσα συμφωνήθηκαν αρχικώς με την Πολιτεία και εντέλλεται οι Ιεροί Ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για την συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό των υδάτων εντός των Ιερών Ναών της Εορτής των Θεοφανίων όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί και αποτυπωθεί στην Κ.Υ.Α. υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 80588/15.12.2020 (ΦΕΚ Β΄ 5509). Ζητεί από την Πολιτεία να γίνει απολύτως σεβαστή η ανωτέρω Κ.Υ.Α. χωρίς περαιτέρω προβλήματα, λαμ-βανομένου υπ’ όψιν του γεγονότος ότι κατά την εορτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και τις λοιπές ημέρες του Αγίου Δωδεκαήμερου στους χιλιάδες Ενοριακούς Ιερούς Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος με μέριμνα των κατά τόπους Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών και των ευλαβών κληρικών τηρήθηκαν όλα τα προβλεφθέντα υγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.
  2. Αποστέλλει επιστολή διαμαρτυρίας προς την Ελληνική Κυβέρνηση θεωρώντας τον διάλογο ως το μοναδικό μέσο επιλύσεως των ζητημάτων που αφορούν τις σχέσεις της Πολιτείας με τις θρησκευτικές κοινότητες που υφίστανται στο Ελληνικό Κράτος.
  3. Κάνει έκκληση τόσο προς την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως όσο και προς την Ελληνική Κυβέρνηση να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ούτως ώστε να εξασφαλιστεί άμεσα ο ικανός αριθμός εγκεκριμένων εμβολίων για τους πολίτες. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υπηρετεί αλλότριους σκοπούς απέναντι σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως η υπέρβαση της πανδημίας, διότι το δικαίωμα στην υγεία ανήκει σε όλους.
  4. Ανανεώνει προγενέστερη Απόφαση Αυτής ώστε κατά την παρούσα χρονική περίοδο την θέση της Ιεράς Συνόδου προς τα Μ.Μ.Ε., να εκ-φράζει μόνο ο εκπρόσωπος Τύπου Αυτής, Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας.

Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν άμεση, η οποία αντέδρασε ως όφειλε έτσι ώστε να είναι ίσοι όλοι οι πολίτες έναντι των νόμων.

Στην ανακοίνωσή της από την πλευρά της η κυβέρνηση, τονίζει ότι: «Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με την απόφασή της δεν συναινεί στα νέα μέτρα που αφορούν τις λειτουργίες. Όμως ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί», και προσθέτει:

«Η Κυβέρνηση σε όλα τα στάδια της πανδημίας βρισκόταν σε διαρκή διαβούλευση με την Εκκλησία για τα θέματα των λειτουργιών, με σεβασμό στη δημόσια υγεία αλλά και την πίστη των ανθρώπων. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν οι λειτουργίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και προβλέφθηκε η λειτουργία των Θεοφανείων», και πετώντας το γάντι στους Ιεράρχες επισημαίνει:

«Η ανάγκη να μην διακυβευθεί η σταθερή πορεία για την καταπολέμηση του ιού, εν όψει ιδίως και της επαναλειτουργίας των σχολείων, επέβαλε για την τρέχουσα εβδομάδα την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς περιορισμών στην αγορά και την κοινωνία, μεταξύ των οποίων και η πρόβλεψη να γίνει η λειτουργία των Θεοφανείων χωρίς την παρουσία πιστών. Βεβαίως, παραμένει η δυνατότητα παρεμπίπτουσας ατομικής προσευχής των πιστών στους ναούς».

Οι πολεμικές ιαχές ωστόσο δεν κάμφθηκαν και ο εκπρόσωπος της ΔΙΣ ανταπάντησε. Ο Μητροπολίτης Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας τονίζει μεταξύ άλλων:

Εννέα μήνες η εκκλησία συμμορφώθηκε πλήρως σε όλα τα μέτρα. Δέχθηκε να είναι εντελώς κλειστές οι εκκλησίες στην πρώτη καραντίνα. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τη στροφή της κυβέρνησης. Όταν γίνεται μια συμφωνία από τα δύο μέρη, και κάποιο από τα δύο μέρη αποφασίζει να την αλλάξει, τουλάχιστον θα πρέπει να ενημερώσει το άλλο μέρος. Pacta sunt servanda. Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Για την Εκκλησία το ζήτημα του εορτασμού των Θεοφανίων ήταν κόκκινη γραμμή», δήλωσε ο ίδιος, μιλώντας στο Mega και πρόσθεσε: Σε δύσκολες καταστάσεις ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος έβρισκαν λύση. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει και τώρα.