Ποιος είπε ότι κάθε τέλος σηματοδοτεί και μια καινούργια αρχή; Όταν το γυμναστήριο Sant Pau στη Βαρκελώνη χρεοκόπησε το 2012, οι υπάλληλοι του το αγόρασαν για ένα ευρώ και το μετέτρεψαν σε έναν χώρο άσκησης στον οποίο μπορούσαν να έχουν δωρεάν πρόσβαση όσοι δεν μπορούσαν να πληρώσουν.

Το γυμναστήριο βρίσκεται στα σύνορα ανάμεσα στη Raval, μια πολυπολιτισμική γειτονιά χαμηλών εισοδημάτων, και στην Sant Antoni με τους περισσότερο εύρωστους κατοίκους, με αποτέλεσμα σύντομα να μετατραπεί σε ένα απροσδόκητο σημείο συνάντησης δύο διαφορετικών κόσμων.  

«Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο μέρος με ιστορία 80 ετών», εξηγεί στο BBC ο Ernest Morera, ένας από τους ιδιοκτήτες του. Όταν το αναλάβαμε πιστεύαμε ότι είχαμε ευθύνη απέναντι στην κοινότητα μας, γι’ αυτό και αποφασίσαμε να μην πληρώνουν όσοι δεν έχουν, αλλά να απολαμβάνουν τα οφέλη της άσκησης, ακριβώς όπως εκείνοι που μπορούν να καταβάλουν ένα αντίτιμο για τις υπηρεσίες που τους παρέχουμε, προσθέτει ο ίδιος.

Σήμερα τα 948 μέλη μας δεν πληρώνουν, ενώ τα υπόλοιπα 500 έρχονται με ετήσια ή μηνιαία συνδρομή, αναφέρει ο Morera επισημαίνοντας πόσο παράδοξο είναι το γεγονός ότι βλέπεις δύο άνδρες στα ντους του γυμναστηρίου και δεν μπορείς να ξεχωρίσεις ποιος έχει γυρίσει από ένα ταξίδι στα χιόνια και ποιος δεν ξέρει αν το βράδυ θα καταφέρει να εξασφαλίσει ένα πιάτο ζεστό φαγητό ή αν θα πρέπει να κοιμηθεί κοντά σε ένα ATM για ασφάλεια.

Το γυμναστήριο είναι ανοιχτό στις προτάσεις των πελατών του, γι’ αυτό τις Παρασκευές κλείνει την πισίνα του για τις μουσουλμάνες γυναίκες της περιοχής, ενώ παρέχει μαθήματα κολύμπι για τρανσέξουαλ. Η άσκηση είναι ένα εργαλείο για την εξασφάλιση συναισθηματικής σταθερότητας και την υιοθέτηση καλών συνηθειών, υπογραμμίζει ο Morera, εξηγώντας ότι στόχος του ίδιου και των υπολοίπων ιδιοκτητών του γυμναστηρίου είναι η αρμονική συνύπαρξη διαφορετικών ανθρώπων στους χώρους του για το καλό της κοινότητας τους.

Αξίζει να σημιεωθεί ότι από την έναρξη της πανδημίας και μετά το γυμναστήριο χρησιμοποιείται για την παροχή ντους, ρούχων και φαγητού σε όσους έχουν ανάγκη. Είναι ένα κοινωνικό πείραμα μέσα στο οποίο σχέσεις δημιουργούνται και νέα πράγματα χτίζονται με ορίζοντα ένα καλύτερο μέλλον, καταλήγει ο προαναφερθείς.

Πηγή: bbc.com