Με ιδιαίτερα παραστατικά γραφήματα, βασισμένα σε μοντέλο που ανέπτυξε ο χημικός Χοσέ Λουίς Χιμένεθ του πανεπιστημίου του Κολοράντο, παρουσιάζει η ισπανική εφημερίδα El Pais, τον τρόπο με τον οποίο μεταδίδεται ο κορονοϊός σε κλειστούς χώρους.

Οι επιστήμονες έχουν έως τώρα καταλήξει σε τρεις τρόπους μετάδοσης του ιού: τα σταγονίδια που εκτοξεύονται κατά τη διάρκεια της ομιλίας και του βήχα, τις μολυσμένες επιφάνειες – αν και σπανιότερη εκδοχή, και τα αερολύματα, με την εισπνοή, δηλαδή, σωματίδια από φορέα του κορωνοϊού.

Κάθε πορτοκαλί κουκκίδα αντιπροσωπεύει μια δόση αναπνευστικών σωματιδίων ικανών να μολύνουν κάποιον σε περίπτωση εισπνοής. Στο χειρότερο σενάριο φωνάζοντας ή τραγουδώντας σε κλειστό χώρο για μια ώρα, ένα άτομο με Covid-19 απελευθερώνει 1500 μολυσματικές δόσεις:

aerosomoatidia-covid.jpg


Χωρίς εξαερισμό, τα αερολύματα παραμένουν αιωρούμενα στον αέρα, και  συγκεντρώνονται όλο και περισσότερο όσο περνά η ώρα: 

aerosomoatidia-covid2.jpg


Συγκεκριμένα, η εφημερίδα El Pais καθόρισε τους σημαντικότερους εσωτερικούς χώρους σε α) δωμάτιο β) μπαρ/εστιατόριο και γ) σχολική τάξη

covid-bar-domatio-sxoliki-taxi.jpg

Δωμάτιο

Αναφορικά με το δωμάτιο, το σενάριο περιλαμβάνει έξι άτομα που βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο με τον έναν εξ αυτών να είναι θετικός στον κορoνοϊό καθώς στην Ισπανία υπολογίζεται ότι το 31% των μολύνσεων, έγιναν μέσω αυτού του τρόπου ανάμεσα σε συγγενείς και φίλους. Μετά από τέσσερις ώρες και εάν κανείς από τους πέντε υγιείς δεν φοράει μάσκα και εάν δεν υπάρχει εξαερισμός, θα ασθενήσουν και οι πέντε:

sal-1.jpg

Αν στο ίδιο χρονικό διάστημα οι πέντε υγιείς φορούν μάσκα τότε οι τέσσερις αντιμετωπίζουν ακόμα τον κίνδυνο να νοσήσουν, καθώς αποκλειστικά οι μάσκες δεν επαρκούν εφόσον η έκθεση είναι παρατεταμένη:

sal-2.jpg

Αν, όμως, όλοι φορούν μάσκα, υπάρχει εξαερισμός και η κοινή παρουσία στο χώρο μειωθεί στο μισό, τότε μόνο ο κίνδυνος διασποράς μειώνεται κάτω από το ένα:

sal-3-3qvI4.jpg

Μπαρ/εστιατόριο 

 Το πείραμα σε μπαρ/εστιατόριο, στους χώρους, δηλαδή, που σύμφωνα με τα δεδομένα της Ισπανίας μπορεί να προκαλέσουν έως και 27 μολύνσεις αν υπάρξει «έκρηξη», ξεκινά στις 7 το βράδυ. Η χωρητικότητα του μπαρ είναι μειωμένη στο 50%, υπάρχουν 15 πελάτες και τρεις εργαζόμενοι, τα παράθυρα είναι κλειστά και δεν υπάρχει εξαερισμός. Μετά από έξι ώρες χωρίς μέτρα ασφαλείας 14 από τους πελάτες θα μολυνθούν: 

bar-1.jpg


Με συνεχή χρήση μάσκας ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται στα οκτώ: 

bar-2.jpg


Αν υπάρχει ο συνδυασμός εξαερισμός, μάσκες και μικρότερη παραμονή στον κλειστό χώρο, τότε ο αριθμός των πιθανών κρουσμάτων μειώνεται μόλις στο ένα άτομο:

bar-3.jpg

Σχολική τάξη 

Το σενάριο στην τάξη βασίζεται στην υπόθεση ότι ο «ασθενής μηδέν» είναι ο εκπαιδευτικός. Ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού είναι μεγαλύτερος σε αυτό το σενάριο καθώς ο εκπαιδευτικός είναι υποχρεωμένος και να μιλάει περισσότερο, και αρκετές φορές να υψώνει τη φωνή του προκειμένου να ακουστεί. Αν περάσουν δύο ώρες σε μια αίθουσα με 24 μαθητές και έναν εκπαιδευτικό φορέα του ιού, και χωρίς μάσκες τότε υπάρχει κίνδυνος να μολυνθούν 12 παιδιά: 

scho-1.jpg


Αν όλοι φορούν μάσκα για το ίδιο χρονικό διάστημα, ο αριθμός των μαθητών που κινδυνεύει να μολυνθεί κατεβαίνει στους πέντε: 

scoo-2.jpg


Με αερισμό της αίθουσας και μείωση της παραμονής σε αυτή κατά μία ώρα, υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης για μόλις έναν μαθητή: 

schoo-3.jpg