Ένα νέο lockdown δεν συμφέρει κανέναν

Του Ιορδάνη Χασαπόπουλου

Καλόμαθαν φαίνεται ορισμένοι τα δύο προηγούμενα χρονιά με τις επιδοτήσεις και τις επιστρεπτέες προκαταβολές που έγιναν αγύριστες και αρχίσαν να «ονειρεύονται καρβέλια» και για το 2022.

Την ώρα που γίνεται ένας τιτάνιος αγώνας στην κοινωνία να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού πάνω από το 90%, να πεισθούν και οι υπόλοιποι συμπολίτες μας που φοβούνται και αντιστέκονται, κάποιοι προσπαθούν να το εκμεταλλευτούν σε βάρος του κράτους και του συνεπή φορολογουμένου.

Όσο πηγαίνουμε προς τα Χριστούγεννα και αρχίσαν να ξαναφουντώνουν τα κρούσματα, στην αγορά και στους επαγγελματίες υπάρχει μία μειοψηφία που επιθυμούν να υπάρξει ένα νέο lockdown.

Δηλαδή να κλείσουν οι επιχειρήσεις και ταυτόχρονα να ξανανοίξουν τα ταμεία του κράτους και να ρέει το χρήμα άφθονο προς τους λογαριασμούς των επιχειρηματιών.

Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους πως κεντρική επιλογή της είναι, υπό τις παρούσες συνθήκες, να μην προχωρήσει σε ένα νέο γενικό κλείσιμο της οικονομίας.

Αυτή η φράση λέγεται και ξαναλέγεται συνεχώς κυρίως για να κοπεί η όρεξη σε όλους αυτούς που στο παρασκήνιο θέλουν να δημιουργήσουν συνθήκες

lockdown και μετά να αρχίσουν να πιέζουν για επιδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις από τα κρατικά ταμεία.

Και το πιο σημαντικό είναι πως οι εταιρείες μετά την πρώτη καραντίνα, μόλις άνοιξε η αγορά, δεν έκαναν κινήσεις για να στηρίξουν τους εργαζομένους.

Η τηλεργασία, οι αναστολές, οι απολύσεις και οι χαμηλοί μισθοί παρέμειναν στους χώρους εργασίας.

Ο βασικός μισθός ακόμη περιμένει ποτέ θα γίνουν εκλογές για να ξεπαγώνει και μόλις ανοίγει μια τέτοια συζήτηση στον δημόσιο διάλογο αμέσως υπάρχει έντονη αντίδραση από τους επιχειρηματίες.

Δυο μέτρα και δυο σταθμά.

Αυτό που συμφέρει όλους είναι η οικονομία να παραμείνει ανοιχτή με τις δίκες της δυνάμεις. Τα ποσοστά εμβολιασμού να αυξηθούν όσο γίνεται και όλες οι δραστηριότητες να γίνονται με τα κατάλληλα πιστοποιητικά.

Η ελληνική οικονομία υπό κανονικές συνθήκες έχει δείξει ότι μπορεί να τρέξει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Μόνο έτσι θα είναι ικανοποιημένοι οι επιχειρηματίες αλλά και παράλληλα οι εργαζόμενοι θα μπορέσουν να πάρουν αυξήσεις στους μισθούς τους.

Όλα τα αλλά είναι εκ του πονηρού. Δεν εμβολιάζομαι γιατί λέω ότι φοβάμαι αλλά ζητάω επιτρεπτά προκαταβολή είναι κουτοπονηριά, σε απλά ελληνικά.

Να ευχηθούμε όλοι η νέα μετάλλαξη «Όμικρον» που έχει τρομάξει τον πλανήτη να είναι αντιμετωπίσιμη και να μην ακυρώσει το πρόγραμμα εμβολιασμού των πολίτων. Γιατί μόνο έτσι θα συνεχίσουμε την ομαλή πορεία προς την κανονικότητα.