Απόψεις

Ένα στρατιωτικό χτύπημα θα βοηθούσε τη διαπραγμάτευση με την Τουρκία

Το θέμα των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο είναι πολύ κρίσιμο για την επιβίωση της Τουρκίας

Xasapopoulos-Iordanis-e1574769421264-1

Κάθε φορά που η Τουρκία προκαλεί στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο θέλοντας να δοκιμάσει τις αντιδράσεις και τις αντοχές της Ελλάδας και των μεγάλων δυνάμεων, η Αθήνα απαντά με ένα μήνυμα αποφασιστικότητας.

Αυτή η τακτική ακολουθείται πολλά χρόνια τώρα. Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, που ο Τούρκος πρόεδρος έχει κλιμακώσει τις απειλές του και ετοιμάζεται να βγάλει γεωτρύπανα κοντά στην Κρήτη και το Καστελόριζο, η Αθήνα ζεσταίνει τις μηχανές των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού.

Το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί έντονα και την πολιτική ηγεσία στην Ελλάδα, τους Ευρωπαίους, αλλά και τις δύο υπερδυνάμεις, ΗΠΑ και Ρωσία, είναι αν θα πρέπει ή όχι, η Ελλάδα να χτυπήσει στρατιωτικά ένα ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας το οποίο θα αρχίσει γεωτρήσεις στα δικά μας ύδατα ή σε αμφισβητούμενη θαλάσσια περιοχή.

Ο Ερντογάν, όπως έχει δείξει η τακτική που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια, κάνει κινήσεις τις οποίες έχει σχεδιάσει εδώ και αρκετό καιρό. Μία τέτοια κίνηση ήταν η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Το θέμα των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο είναι πολύ κρίσιμο για την επιβίωση της Τουρκίας ως περιφερειακή δύναμη στην περιοχή.

Γι’ αυτό και στο βασικό σχεδιασμό των Τούρκων εδώ και χρόνια, είναι η απόκτηση πάση θυσία ενός μεγάλου μεριδίου από τα ευρήματα σε υδρογονάνθρακες.

Αυτός ο στόχος δεν αλλάζει όσο και αν φωνάζει η Ευρώπη και οι μεγάλες δυνάμεις και όσο και αν τον απειλούν με οικονομικό στραγγαλισμό ή άλλες κυρώσεις.

Αυτό που μελετούν στο υπουργείο Εξωτερικών αλλά και στο ελληνικό Πεντάγωνο οι επιτελείς είναι αν μία απάντηση από την Ελλάδα με τη χρήση στρατιωτικών μέσων θα είναι ικανή να τρομάξει την Άγκυρα και να την κάνει να μαζέψει τα πλοία της από το Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο.

Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Και, κυρίως, μία τέτοια κίνηση δεν τη θέλει κανείς, γιατί ένα επεισόδιο μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Στην Αθήνα υπάρχουν οι επιτελείς που πιστεύουν ότι μόνο με μία τέτοια κίνηση θα δημιουργηθούν νέα δεδομένα, καθώς οι Τούρκοι θα καταλάβουν, επιτέλους, πως η Ελλάδα δεν αστειεύεται όταν καταπατούνται τα εθνικά της σύνορα.

Υπάρχουν, όμως, και αυτοί που λένε πως μόνο με συνεννόηση μπορεί να λυθούν οι διαφορές των δύο χωρών. Τέτοιου είδους προβλήματα και διχογνωμίες, μόνο η ζωή τα λύνει στην πράξη. Κάποια στιγμή, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία όταν έρθει η στιγμή θα αναγκαστεί να πάρει αποφάσεις, και τότε οι συνέπειες και τα αποτελέσματα θα δείξουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα.

Οι μεγάλες δυνάμεις πιέζουν, εδώ και αρκετό καιρό, να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του Αιγαίου και της Μεσογείου. Η κοινή γνώμη στην Ελλάδα, είναι διχασμένη. Εάν υπάρξει επιπλέον και ένα θερμό επεισόδιο που ίσως κοστίσει τη ζωή σε κάποιους ανθρώπους, τότε θα είναι πολύ δύσκολο η όποια συμβιβαστική λύση βρεθεί,να γίνει αποδεκτή από τους πολίτες. Αυτό σημαίνει ότι λύση μπορεί να υπάρξει στις διαφορές των δύο χωρών, αλλά το πολιτικό κόστος θα είναι πολύ μεγάλο. Και αυτό πρέπει να το ξέρει όποιος αποφασίσει να βάλει τα χέρια του και να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.

Δείτε επίσης