Ο Αραγίκ Χαρουτγιουνιάν, πρόεδρος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, προειδοποίησε τους κατοίκους της περιοχής «να ετοιμαστούν για πόλεμο» και ισχυρίστηκε ότι οι διμερείς συζητήσεις μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν έχουν φτάσει σε αδιέξοδο. 

Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε το εξής:

«Το Αζερμπαϊτζάν δεν είναι σε διάθεση για διαπραγματεύσεις. Απορρίπτουν τις θέσεις της Αρμενίας, απειλούν να χτυπήσουν τον πυρηνικό σταθμό, δηλώνοντας ότι το Στεπανακέρτ και το Αρτσάχ [Ναγκόρνο-Καραμπάχ] πρέπει να είναι του Αζερμπαϊτζάν. Για τι μπορούμε να μιλήσουμε;».

Η Δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι μια περιοχή που κατοικείται κυρίως από Αρμένιους και κήρυξε την ανεξαρτησία της από το Αζερμπαϊτζάν, το 1991, με το Μπακού να θεωρεί ότι πρόκειται για παράνομα κατεχόμενο έδαφος.

Ωστόσο, η Αρμενία διατείνεται ότι ο λαός του Ναγκόρνο-Καραμπάχ πρέπει να έχει το δικαίωμα αυτοδιάθεσης, κάτι που πιθανότατα θα οδηγούσε την περιοχή ή στο να διεκδικήσει ανεξαρτησία ή στο να ενοποιηθεί με τη χώρα.

Οι εντάσεις μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν κορυφώθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με αποτέλεσμα τα θύματα να έχουν διπλασιαστεί.

Ακόμα, ο κ. Χαρουτγιουνιάν έχει δηλώσει:

«Τα βήματά μας είναι ξεκάθαρα – ενισχύουμε τον στρατό, αναγκάζοντας τον εχθρό να υπολογίζει στη δύναμη του Αρτσάχ. Όσο το Μπακού συνεχίζει την επιθετική ρητορική του, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για διαπραγματεύσεις».

Η Δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχει αναγνωριστεί μόνο από τρία άλλα κράτη, τα οποία είναι και τα ίδια μερικώς αναγνωρισμένα: την Αμπχαζία, τη Νότια Οσετία και την Υπερδνειστερία.

Τέλος, η θέση του Αζερμπαϊτζάν υποστηρίζεται από τη Γεωργία και τη Μολδαβία.

Comments are closed.