Ένας γυάλινος ουρανοξύστης εμπνευσμένος από ένα λουλούδι που ανθίζει αναμένεται να αναγερθεί σε ένα από τα πλέον ακριβά οικόπεδα που έχουν ποτέ πουληθεί παγκοσμίως, ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα σχέδια παρουσιάστηκαν τον Σεπτέμβριο, από το αρχιτεκτονικό γραφείο Ζάχα Χαντίντ Άρκιτεκτς (Zaha Hadid Architects), εταιρεία που ιδρύθηκε από την παγκοσμίου φήμης Βρετανο-Ιρακινή αρχιτέκτονα Ζάχα Χαντίντ. Πρόκειται για έναν ουρανοξύστη με καμπύλες, ύψους 190 μέτρων και 36 ορόφων στην καρδιά του Χονγκ Κονγκ, στην Σέντραλ Ντίστρικτ.

Έμπνευση για τον σχεδιασμό του κτιρίου, αποτέλεσε η ανθισμένη ορχιδέα του Χονγκ Κονγκ, Μπαουχίνια (Bauhinia), σύμβολο αρμονίας, που εμφανίζεται και στην σημαία της πόλης, από το 1997, όταν και η βρετανική αποικία παραδόθηκε επίσημα πίσω στην Κίνα.

Όσο για τον περιβάλλοντα χώρο, οι αρχιτέκτονες κάνουν λόγο για μια «αστική όαση», γεμάτη αυλές, παρτέρια και κήπους. Το οικόπεδο έχει μέγεθος 31.000 τετραγωνικά πόδια (2.880 τετραγωνικά μέτρα) και βρίσκεται στην ακριβότερη γειτονιά της πόλης καθώς, το τετραγωνικό μέτρο έχει αξία 70.000 δολάρια.

Ο ουρανοξύστης είναι χωρισμένος σε εννιαίους ορόφους με καμπυλωτή γυάλινη προσόψη με θέα το κέντρο του Χονγκ Κονγκ. Στην στέγη, συναντά κανείς κήπο Sky Garden, στίβο – ταρτάν για τρέξιμο και δίκτυο υδροπονίας, το οποίο σύμφωνα με τους σχεδιαστές του, θα λειτουργήσει ως «βιολογικό φίλτρο καθαρισμού αέρα».

Στο εσωτερικό, οι αρχιτέκτονες σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν ανελκυστήρες που θα λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη αλλά και βιομετρικά συστήματα ασφαλείας, προκειμένου να εξαλείψουν την «άμεση επαφή με κοινόχρηστες επιφάνειες».

Ο σχεδιασμός ανήκει στον Πάτρικ Σουμάχερ, ο οποίος ηγήθηκε της Zaha Hadid Architects μετά τον θάνατο της Ζάχα Χαντίντ το 2016. Η εταιρεία συνέχισε να είναι παραγωγική, ολοκληρώνοντας μια σειρά από μεγάλα έργα τα τελευταία χρόνια, όπως το νέο διεθνές αεροδρόμιο του Πεκίνου αλλά και ένα γήπεδο ποδοσφαίρου για το επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου στο Κατάρ το 2022. Οι εργασίες είναι ήδη σε εξέλιξη με τον ουρανοξύστη να αναμένεται να ανοίξει το φθινόπωρο του 2023.

Όσο για τα ενοίκια, αυτά αναμένεται να αποφέρουν εξαιρετικά κέρδη στην εταιρεία Henderson Land, στην οποία ανήκει το ακίνητο, καθώς η συκεκριμένη περιοχή είναι η πιο ακριβή αγορά ακινήτων στον κόσμο.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην Σέντραλ Ντίστρικτ του Χονγκ Κονγκ, γνωστή και ως «Grade A», η ενοικίαση γραφείου ανέρχεται στα 1.666 δολάρια, το τετραγωνικό μέτρο, ποσό διπλάσιο από αυτό της Σιγκαπούρης και της Σαγκάης.

Πηγή: edition.cnn.com