Ενεργειακή κρίση: Αναμένεται υπουργική απόφαση για μέτρα ελάφρυνσης από τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς | logariasmos

Υπουργική απόφαση αναμένεται τις επόμενες ημέρες, ίσως και σήμερα (22 Οκτωβρίου) που θα αφορά στην κατανομή πόρων ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης στους προμηθευτές ενέργειας, με σκοπό να χρηματοδοτήσουν τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς.

Για σήμερα η Ελλάδα θα βρεθεί για μία ακόμα φορά με την υψηλότερη μεσοσταθμική τιμή χονδρεμπορικής, στα 242 ευρώ ανά μεγαβατώρα με δεύτερη υψηλότερη της Ιταλίας στα 233,28 ευρώ/MW. Ελάχιστα χαμηλότερα δηλαδή από το προχθεσινό ρεκόρ που σκαρφάλωσε στα 253 ευρώ/MW.

Να επιδοτήσει με 9 ευρώ τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες για τον Σεπτέμβριο και με 18 ευρώ από τον Οκτώβριο έως και το Δεκέμβριο έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση.

Στον τομέα του φυσικού αερίου αναμένεται η τελική μορφή, η οποία θα πάρει η φόρμουλα για οριζόντια έκπτωση 15% σε όλους τους καταναλωτές ακόμη και αυτούς που δεν προμηθεύονται αέριο από την ΔΕΠΑ.

Στα πρόσθετα μέτρα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει συμπεριλάβει και έκτακτη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών ύψους 40 εκατ. ευρώ που θα χορηγηθεί σε κοινωνικές ομάδες, οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να θερμάνουν το σπίτι τους.

Οι εναλλακτικοί πάροχοι έχουν ζητήσει να χορηγηθεί η κρατική βοήθεια το συντομότερο δυνατόν, γεγονός που θα συμβάλλει και στην αντιμετώπιση των δικών τους υποχρεώσεων που λόγω του ράλι τιμών προκαλούν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει την χορήγηση του ποσού στήριξης σε δύο δόσεις, από τις οποίες η μία αναμένεται να δοθεί εντός του μήνα και η άλλη το Δεκέμβριο.

Χθες (21 Οκτωβρίου) ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα της πολιτικής του λέγοντας από την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να μην μεταφερθεί η κρίση στα νοικοκυριά και θα συνεχίσει να στηρίζει τα νοικοκυριά αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για όσο καιρό διαρκεί η κρίση.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσουν με επείγοντα τρόπο στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της λεγόμενης εργαλειοθήκης για την παροχή βραχυπρόθεσμης ανακούφισης στους πολίτες εξαιτίας της πρόσφατης αύξησης στις τιμές της ενέργειας, αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Το κείμενο καλεί την Επιτροπή και το Συμβούλιο να «εξετάσουν γρήγορα» μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να εξετάσει πώς μπορεί να επιταχύνει τις επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στη συνέχεια στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας την Τρίτη. Πάντως, η πλειοψηφία των 27 θέλει να συμπεριληφθούν το φυσικό αέριο και η πυρηνική ενέργεια στις «πράσινες» επενδύσεις.