Η σχέση Μητσοτάκη – Μέρκελ δεν υπήρξε ποτέ εύκολη. Παρά το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια, αυτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δεν είχαν ποτέ απόλυτη ταύτιση απόψεων και θέσεων.

Η πολιτική σχέση τους πέρασε από τα «σαράντα κύματα», με πολλά σκαμπανεβάσματα αν και η αμοιβαία εκτίμηση, όπως επιμένει καλά πληροφορημένη πηγή, είναι δεδομένη. 

Μπορεί λοιπόν η Άνγκελα Μέρκελ να οδεύει πλέον προς την λήξη της θητείας της και ουσιαστικά η Γερμανία να ετοιμάζεται να αλλάξει σελίδα, όμως το ζήτημα των εμβολιασμών φαίνεται πως προκαλεί τριβές ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην Άνγκελα Μέρκελ. 

Αιτία η φημολογία ότι η Γερμανία έχει αγοράσει πρόσθετες δόσεις, πέρα και πάνω από το ευρωπαϊκό πλαίσιο, κάτι που πάντως δεν έχει επισήμως επιβεβαιωθεί. 

«Είναι κάτι το οποίο το ερευνά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε περίπτωση που ισχύει θα είναι σίγουρα ένα χτύπημα στην προσπάθεια ευρωπαϊκής αλληλεγγύης από τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή χώρα και θα σίγουρα μια πράξη καταδικαστέα», επισημαίνει συνομιλητής του κ. Μητσοτάκη. 

Στο πλαίσιο αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής ξεκαθάρισε πως  αν υπάρχουν χώρες οι οποίες έχουν παραβιάσει την ευρωπαϊκή συμφωνία και έχουν αγοράσει πρόσθετα εμβόλια εις βάρος των υπολοίπων κρατών-μελών, αυτό είναι απολύτως κατακριτέο.  

Την ίδια ώρα η πρόταση του κ.Μητσοτάκη  που αφορά ένα ψηφιακό πιστοποιητικό που θα λαμβάνει ο κάθε εμβολιαζόμενος, σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι μια ελληνική καινοτομία που μπορεί να εξελιχθεί σε μία γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των Ευρωπαίων, υπερβαίνοντας με αυτό τον τρόπο περιορισμούς στις μετακινήσεις.

Η πρόταση αυτή συναντά ήδη μεγάλη απήχηση. Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, καλώντας όλες τις χώρες της Ε.Ε. για ένα κοινά αναγνωρισμένο πιστοποιητικό εμβολιασμού. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλίζ Μισέλ, επιβεβαιώνοντας μάλιστα το γεγονός ότι έχουν ήδη γίνει ανεπίσημες συζητήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ