Γαλλικό δικαστήριο έκρινε σήμερα ένοχο για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί. Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας καταδικάζεται σε 3 έτη φυλάκισης, τα 2 με αναστολή και ένα φυλάκιση. Ωστόσο, όπως αναμένεται θα ασκήσει έφεση ενώ το ζητούμενο είναι εάν και πώς θα εκτίσει την ποινή που του επιβλήθηκε.

Το δικαστήριο επέβαλε επίσης την ίδια ποινή στον πρώην ανώτατο δικαστικό Ζιλμπέρ Αζιμπέρ και τον δικηγόρο του πρώην προέδρου Τιερί Ερζόγκ, μαζί με την πενταετή απαγόρευση ασκήσεως επαγγέλματος στον τελευταίο. Οι δύο κρίθηκαν επίσης ένοχοι για παραβίαση επαγγελματικού απορρήτου.

Το δικαστήριο έκρινε ότι οι τρεις συνδέθηκαν σε ένα «σύμφωνο διαφθοράς», αλλά δεν επέβαλε τις ποινές που ζήτησε η οικονομική εισαγγελία, δηλαδή τέσσερα χρόνια φυλάκισης, τα δύο χωρίς αναστολή, και στους τρεις, κρίνοντας ότι η προεδρική εικόνα έχει αμαυρωθεί από την υπόθεση αυτή «με καταστροφικές συνέπειες».

Ο Νικολά Σαρκοζί θα αντιμετωπίσει και πάλι την γαλλική δικαιοσύνη στις 17 Μαρτίου, στην εκδίκαση της υπόθεσης Bygmalion, σχετικά με τις δαπάνες της προεκλογικής του εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2012.

Πρόκειται για το δεύτερο πρώην πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας που καταδικάζεται από δικαστήριο, μετά τον Ζακ Σιράκ.

Ο Σαρκοζί, πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας από το 2007 μέχρι το 2012 κατηγορείται ότι προσέφερε χρήματα (δωροδοκία) στο Μονακό σε δικαστή, με αντάλλαγμα εσωτερική πληροφόρηση για στοιχεία έρευνας που αφορούσαν τα οικονομικά στοιχεία της προεκλογικής καμπάνιας του για την Προεδρία.