Γιατί είμαστε περήφανοι ως Έλληνες

Η πανδημία του κορωνοϊού και η συνεχιζόμενη προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας αποτελούν, μαζί με τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα, τα θέματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό, προκαλώντας ανησυχία, ανασφάλεια, φόβο.

Η ελληνική κυβέρνηση και στα τρία αυτά θέματα, με υπεύθυνες και εύστοχες κινήσεις και παρεμβάσεις, με μέτρα αποτελεσματικά, στέκεται αδιάκοπα δίπλα στον πολίτη. Η Οικονομία, δυστυχώς, όμως, εξαρτάται τόσο από την εξέλιξη της πανδημίας όσο και από τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Η διαμόρφωση και η εξέλιξη και των δύο, απρόβλεπτη. Υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων, αύξηση και της επιθετικότητας της Τουρκίας.

Κυβέρνηση, αντιπολίτευση και ελληνικός λαός, πρέπει μαζί ενωμένοι να τα αντιμετωπίσουμε. Την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου, ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε το Έπος του ‘40. Φέτος, δεν θα γίνουν παρελάσεις, δεν θα χαρούμε τα παιδιά μας, τους μαθητές και τα στρατευμένα νιάτα μας. Δεν είχε περάσει μήνας από την εισβολή των Ιταλών, στην Ήπειρο και τη Μακεδονία και ο ελληνικός στρατός είχε απωθήσει τους Ιταλούς στην Αλβανία. Είχαμε νικήσει. Ήταν η πρώτη νίκη του ελεύθερου κόσμου απέναντι στο ναζισμό και το φασισμό.  Έμειναν στην Ιστορία τα λόγια του Τσώρτσιλ: «Από σήμερα δεν θα λέμε ότι οι Έλληνες πολέμησαν σαν ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες».

Δεν προκαλέσαμε εμείς τον πόλεμο. Όμως, αποδείξαμε πως ξέρουμε να αγωνιζόμαστε, ξέρουμε πως ενωμένοι, πάντα φέρνουμε τη νίκη σε οποιαδήποτε μάχη. Έτσι και τώρα. Δεν προκαλέσαμε εμείς την Τουρκία. Κάναμε και κάνουμε τα πάντα, ώστε να μην κινδυνέψει η ειρήνη στην περιοχή μας. Επιθυμούμε να ζήσουμε μαζί ειρηνικά. Ακολουθώντας και οι δύο τους διεθνείς κανόνες και εφαρμόζοντας τις διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες. Είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να ακολουθήσει την ίδια πρακτική. Οι όποιες διαφορές λύνονται ειρηνικά με διάλογο στους διεθνείς Οργανισμούς αν χρειαστεί. Όμως, αυτή τη συμπεριφορά μας δεν πρέπει να την εκλαμβάνουν ως αδυναμία. Ας μην λησμονούν το Έπος του ‘40 και τη νίκη των Ελλήνων απέναντι σε έναν πολύ ισχυρότερο εχθρό.