Στην επόμενη μέρα για τις επιχειρήσεις και την οικονομία, εστίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών, Δρ. Βασίλης Γ. Αποστολόπουλος, κατά την έναρξη της ομιλίας του, στο  στοχευμένο workshop, ανταλλαγής εμπειρίας γύρω από τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης(AI), που διοργανώθηκε από την Ε.ΕΝ.Ε με την Boston Consulting Group (BCG) και την Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας.

Στην τοποθέτησή του, ο Δρ. Αποστολόπουλος, κατέθεσε την ματιά του στον ρόλο των νέων τεχνολογιών και των ολοένα και περισσότερων εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης,  αντλώντας παραδείγματα από τον ιατρικό κλάδο, όπου δραστηριοποιείται ο ίδιος ως διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών.

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στα άλματα που συντελούνται σε τομείς όπως η ρομποτική χειρουργική, τις νέες διαγνωστικές και θεραπευτικές δυνατότητες που ξεκλειδώνει η τεχνολογική πρόοδος συνδυασμένη με την ιατρική έρευνα, και εξήγησε πως η τεχνητή νοημοσύνη θα συμβάλλει κρίσιμα στον σχεδιασμό εξατομικευμένων θεραπειών.

Κεντρικό μέρος του Workshop ήταν η «Παρουσίαση Πλαίσιο» του Principal της BCG, Μάρκου Γιακουμέλου, βασισμένη στην πρόσφατη έκθεση  «Harnessing the Power of AI in Greece: Embarking on the Path to Value», που ήταν προϊόν συνεργασίας με την Microsoft, ενώ τον  συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο γενικός διευθυντής της ένωσης Παύλος Ευθυμίου.

Κατόπιν τον λόγο πήρε η διευθύντρια Εταιρικών Πωλήσεων Μεγάλων Πελατών της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, Γιάννα Ανδρονοπούλου,  η οποία εστίασε στο πως οι τεχνολογίες cloud μπορούν να επιταχύνουν την υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης καθώς και στο ρόλο της Microsoft ως «technology partner» και σύμμαχο ψηφιακού μετασχηματισμού.

Ακολούθησαν πέντε παρουσιάσεις πρακτικών εφαρμογών από εταιρίες-μέλη της ένωσης, καθώς και την ΕΛΒΑΛ. Αναλυτικά, εφαρμογές μηχανικής εκμάθησης στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα παρουσίασαν οι Co-founder & CTO/CIΟ  της  Crowdpolicy Γιώργος Καραμανώλης, και της Gizelis Robotics  Παναγιώτης Λάγιος, με εφαρμογές AI στην Βιομηχανία και την μετάβαση στο Industry 4.0.

Στην βιομηχανία της σύγχρονης ξυλείας στάθηκε ο  CEO της Epexyl Νικόλας Αναστασίου, αναλύοντας την προστιθέμενη αξία και τα οφέλη που έχουν προσδώσει στην εταιρία του και την παραγωγική διαδικασία οι εφαρμογές μηχανικής εκμάθησης.

Από την πλευρά του, ο Founder & CEO,  Generation Y International eBusiness Hub, Τάσος Σπανίδης, ανέλυσε τον κρίσιμο ρόλο και τις πολύτιμες εφαρμογές που έχει η πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης που έχει αναπτύξει εσωτερικά η εταιρία για τους πελάτες της, που διαρκώς βελτιστοποιεί την αποτελεσματικότητα του διαφημιστικού spending (ROI) στο e-commerce και οδηγεί σε μεγιστοποίηση πωλήσεων και εξοικονόμηση πόρων.

Στη συνέχεια, ο υπεύθυνος Βιομηχανικής Ανάλυσης στη Διεύθυνση Τεχνολογίας, Ποιότητας και Καινοτομίας της ΕΛΒΑΛ Λευτέρης Κασκαβέλης, στάθηκε στις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που είναι ήδη σε εφαρμογή στους τομείς αρμοδιότητάς τους και ανέπτυξε τη συμβολή των τεχνολογιών αυτών στην διασφάλιση ποιότητας, την επιτάχυνση διαδικασιών, και τα πολλαπλά οφέλη στην παραγωγική διαδικασία.

Ακολούθησε ένας δυναμικός κύκλος συζήτησης και ερωταπαντήσεων που έκλεισε με δύο «video-presentations, από τον CEO της Brainspace, Βασίλη Καλαβρουζιώτη, Partner του Ομίλου Eunice, που παρουσίασε τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που έχει αναπτύξει η εταιρία του στην Ελλάδα για την έξυπνη διαχείριση ενεργειακών πόρων και ως καταλύτης για το τεχνολογικό scale-up των επιχειρήσεων.

Τέλος,  ο Γαστρεντερολόγος-Ηπατολόγος, διευθυντής της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών Δημήτρης Καραγιάννης,  παρουσίασε ένα πρακτικό παράδειγμα εφαρμογής ΑΙ στην υγεία, και συγκεκριμένα την χρήση του CAD EYE της Fujifilm από τον ίδιο, με το εργαλείο να χρησιμεύει ως ένας πολύτιμος και ιδιαίτερα προηγμένος τεχνολογικός διαγνωστικός σύμμαχος.

Μάλιστα. δεδομένου του υψηλότατου και συνεχούς ενδιαφέροντος των συμμετεχόντων, οι εκπρόσωποι των διοργανωτών εξέφρασαν την πρόθεσή τους να δοθεί συνέχεια στην πρωτοβουλία.