Το Ιράν εξέδωσε ένταλμα σύλληψης – ζητώντας μάλιστα τη συνδρομή της Ιντερπόλ – για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και δεκάδων άλλων- που πιστεύει ότι πραγματοποίησαν την επίθεση με drone που σκότωσε τον κορυφαίο ιρανό στρατηγό Σολεϊμανί, στη Βαγδάτη.

Ο εισαγγελέας της Τεχεράνης, Ali Alqasimehr, δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο Τραμπ, μαζί με 30 άλλους αμερικανούς αξιωματούχους εμπλέκονται στην επίθεση της 3ης Ιανουαρίου που σκότωσε τον στρατηγό Κασέμ Σολεϊμανί, και αντιμετωπίζουν «κατηγορίες δολοφονίας και τρομοκρατίας»,σύμφωνα πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Κασέμ Σουλεϊμανί: Ο στρατηγός... influencer που σκότωσαν οι ΗΠΑ

Ο Alqasimehr τόνισε ότι το Ιράν προτίθεται να συνεχίσει τη δίωξή του ακόμη και μετά τη λήξη της προεδρίας του του Τραμπ.

Η Ιντερπόλ, με έδρα τη Λυών της Γαλλίας, δεν θέλησε να σχολιάσει το ζήτημα.

Ο Alqasimehr ανέφερε επίσης ότι το Ιράν είχε ζητήσει να εκδοθεί “κόκκινη ειδοποίηση” για τον Τραμπ. Σύμφωνα με κόκκινη ειδοποίηση, οι τοπικές αρχές πραγματοποιούν τις συλλήψεις εκ μέρους της χώρας που το ζήτησε.

Είναι απίθανο η Ιντερπόλ να δεχτεί το αίτημα του Ιράν, καθώς η κατευθυντήρια γραμμή της για ανακοινώσεις το απαγορεύει να “αναλάβει οποιαδήποτε παρέμβαση ή δραστηριότητες πολιτικής” φύσης.

Οι ΗΠΑ σκότωσαν τον στρατηγό Σολεϊμανί και άλλους ιρανούς αξιωματούχους σε επίθεση του περασμένου Ιανουαρίου κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Η δολοφονία υλοποίηθηκε μετά από μήνες περιστατικών που οδήγησαν στο «κόκκινο» τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών με το Ιράν να αντιδρά με πυραυλικό πλήγμα σε αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ.