Ένα παράξενο μικρό έντομο που μοιάζει με κινούμενο περουκίνι και χύνει δηλητηριώδες πύον από μαχαιροειδή αγκάθια τρομοκρατεί φέτος τη Βιρτζίνια, σύμφωνα με το κρατικό Υπουργείο Δασών (VDoF).

Η δηλητηριώδης αυτή κάμπια είναι η προνυμφική μορφή του νότιου σκόρου (Megalopyge opercularis) και αν δείτε κάποια θα πρέπει να μείνετε μακριά. Οι «τρίχες» της είναι στην πραγματικότητα αγκάθια που την καθιστούν ανάμεσα στις πιο δηλητηριώδεις κάμπιες στις ΗΠΑ. Μια γυναίκα στην κομητεία του Νιου Κεντ περιέγραψε την αίσθηση ενός «καυτού μαχαιριού που περνούσε από το εξωτερικό της γάμπας της» όταν άγγιξε ελαφρά στην πόρτα του αυτοκινήτου της, όπως γράφει η τοπική εφημερίδα Daily Progress.

Οι συγκεκριμένες κάμπιες έχουν εμφανιστεί στη Βιρτζίνια στο παρελθόν, σύμφωνα με το δασικό τμήμα της Βιτζίνια (VDoF). Και βρέθηκαν τόσο βόρεια όσο το Νιου Τζέρσεϋ. Αλλά είναι πολύ πιο συχνές στη Φλόριντα και με μεγαλύτερη αφθονία στο δυτικό-κεντρικό Τέξας, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα. Ο Έρικ Ντέι, διευθυντής του εργαστηρίου εντοπισμού εντόμων της Virginia Tech, δήλωσε στην Daily Progress ότι αυτό φαίνεται να είναι «έτος έξαρσης».

Η κλιματική αλλαγή έχει κάνει τον καιρό πιο ζεστό στη Βιρτζίνια, όπως και σε μεγάλο μέρος της χώρας.

«Με τις αλλαγές στο κλίμα μας, βλέπουμε κάποια έντομα να αλλάζουν τον πληθυσμό τους», δήλωσε στο CNN η Τερέζα Ντέλινγκερ, επίσης ερευνήτρια στο ίδιο εργαστήριο. «Αλλά είναι πολύ νωρίς για να το πούμε. Οι κάμπιες, οι σκώροι και οι πεταλούδες έχουν όλες κυκλικές περιόδους, έχουν να κάνουν με τον σωστό χρόνο και τις σωστές συνθήκες».

Το CNN ανέφερε ότι το δηλητήριο της κάμπιας είναι αρκετά παρόμοιο με το τσίμπημα των μελισσών και ότι τα άτομα που έχουν κακές αλλεργικές αντιδράσεις στις μέλισσες πιθανότατα θα έχουν κακές αντιδράσεις και στην κάμπια αυτού του τύπου.

Η Virginia Tech δημοσίευσε ένα έγγραφο σχετικά με το τι πρέπει να κάνει κάποιος εάν «τσιμπηθεί» από μια δηλητηριώδη κάμπια

Βασικά βήματα: Πλύνετε την περιοχή για να απαλλαγείτε από τυχόν τρίχες ή επιβλαβείς ουσίες που έχουν απομείνει. Τοποθετήστε ταινία πάνω από την περιοχή και στη συνέχεια αφαιρέστε την για να τραβήξετε τις τρίχες που είναι ενσωματωμένες στο δέρμα. (Κάνετε αυτό μερικές φορές, αλλά χρησιμοποιήστε μια φρέσκια ταινία κάθε φορά.) Οι παγοκύστες και οι κρέμες στεροειδών θα μειώσουν το πρήξιμο και θα κάνουν το τσίμπημα λιγότερο επώδυνο. Και όποιος είχε κακή αντίδραση στα έντομα στο παρελθόν ή που είχε τσιμπήσει κοντά στα μάτια πρέπει να επικοινωνήσει αμέσως με έναν γιατρό.

Σύμφωνα με το CNN προς το παρόν το σχέδιο είναι να αφήσει τους φυσικούς θηρευτές των καμπιών να συρρικνώσουν τον πληθυσμό τους στην πολιτεία, αλλά αν συνεχίσουν να εξαπλώνονται ανεξέλεγκτα το κράτος μπορεί να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα εξάλειψης.

Πηγή: livescience.com