Για διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου, με στόχο την «ελεύθερη» άφιξη χιλιάδων Βρετανών τουριστών, κάνει λόγο δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Times».

Η προωθούμενη συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία «μεταφορικής γέφυρας» μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου, από την 1η Ιουλίου του 2020. Μάλιστα, οι Βρετανοί τουρίστες θα έρχονται στη χώρα μας, χωρίς να τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα, παρά μόνο σε δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ελληνικής κυβέρνησης, ο οποίος μίλησε στους «FT», οι δύο πλευρές βρίσκονται σε «έντονες συζητήσεις», στις οποίες συμμετέχει και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. «Αποφασίσαμε να ανοίξουμε τα σύνορα μ’ όλους την ίδια στιγμή, χωρίς διακρίσεις. Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική αγορά, μετά τη Γερμανία» δήλωσε, παράλληλα.

Υπενθυμίζεται ότι το 2019, περισσότεροι από 3 εκατομμύρια Βρετανοί τουρίστες επέλεξαν την Ελλάδα για τις θερινές διακοπές. Εκτός της Ελλάδας, η βρετανική κυβέρνηση ευελπιστεί σε αντίστοιχες συμφωνίες και με άλλες μεσογειακές χώρες, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Τουρκία κ.α.

Χαρακτηριστικά, κρατικός αξιωματούχος από την Άγκυρα, μιλώντας στην βρετανική εφημερίδα, παραδέχθηκε ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, με πιθανότερη ημερομηνία επανέναρξης των πτήσεων την 15η Ιουλίου.

Πότε ξεκινούν οι πτήσεις εξωτερικού

Οι αεροπορικές πτήσεις από το εξωτερικό θα ξεκινήσουν στις 15 Ιουνίου και θα αφορούν 29 χώρες, με θετικό επιδημιολογικό προφίλ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, οι ταξιδιώτες από το συγκεκριμένο γκρουπ δεν θα υπόκεινται σε υποχρεωτική καραντίνα, ενώ θα υποβάλλονται μόνο σε δειγματοληπτικούς ελέγχους για κορονοϊό. Οι πτήσεις, σε πρώτη φάση, θα αφορούν μόνο τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ από την 1η Ιουλίου θα επαναλειτουργήσουν και τα υπόλοιπα περιφερειακά αεροδρόμια.

Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία και Φινλανδία.

Ποιοι θα τίθενται σε καραντίνα

Πάντως, η παραπάνω λίστα θα υπόκειται σε διαρκείς αναθεωρήσεις, ενώ από την 1η Ιουλίου θα επέλθει σημαντική διεύρυνση, ανάλογα και με τις επιδημιολογικές εξελίξεις σε κάθε χώρα. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η πλήρης «απελευθέρωση» των αεροπορικών πτήσεων εξωτερικού έως τις 15 Ιουλίου. Ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της COVID-19.

Την ίδια ώρα, όσοι πολίτες ταξιδεύουν από χώρες εκτός των συγκεκριμένων 29, θα υποβάλλονται σε υποχρεωτικό έλεγχο και καραντίνα ορισμένων ημερών. Επτά αν είναι αρνητικοί στον ιό και 14 αν είναι θετικοί.