Καναδέζα έστειλε πίσω σπασμένα κεραμικά που είχε κλέψει από την Πομπηία πριν από 15 χρόνια, επειδή πίστευε ότι της έφερναν κακή τύχη.

Η τουρίστρια που έκλεψε θραύσματα από την αρχαία πόλη της Πομπηίας επέστρεψε τα αντικείμενα, ισχυριζόμενη ότι «ήταν καταραμένα».

Η γυναίκα έστειλε ένα πακέτο που περιείχε δύο ψηφιδωτά πλακίδια, μέρη ενός αμφορέα και ένα κομμάτι κεραμικών σε έναν ταξιδιωτικό πράκτορα στην Πομπηία, στη νότια Ιταλία, μαζί με μια απολογητική επιστολή.

Στο γράμμα η γυναίκα εξηγεί ότι το 2005 επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας, λέγοντας ότι από τότε η ζωή της έχει γίνει «κόλαση» καθώς μετά την κλοπή πέρασε μεγάλες οικονομικές δυσκολίες και σοβαρά προβλήματα υγείας.

«Παρακαλώ, πάρτε τα πίσω, φέρνουν κακή τύχη», έγραψε.

Τη στιγμή της κλοπής, είπε ότι ήθελε να έχει ένα κομμάτι ιστορίας που «κανείς δεν θα μπορούσε», αλλά ότι τα αρχαία αντικείμενα είχαν «τόσο αρνητική ενέργεια… συνδεδεμένη με εκείνο το χώρο καταστροφής».

Η Πομπηία θάφτηκε σε ηφαιστειακή τέφρα μετά την καταστροφική έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. και η ρωμαϊκή πόλη έμεινε αθέατη μέχρι τον 16ο αιώνα.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Πομπηίας είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Ιταλίας και εδώ και χρόνια αντιμετώπιζε το πρόβλημα των τουριστών που κλέβουν ευρήματα.

Η καναδέζα έγραψε στην επιστολή της ότι είχε μάθει το μάθημά της και ήθελε «συγχώρεση από τον Θεό».

«Είμαι 36 ετών και αρρώστησα από καρκίνο του μαστού δύο φορές», είπε. «Η τελευταία φορά κατέληξε σε διπλή μαστεκτομή. Η οικογένειά μου και εγώ είχαμε επίσης οικονομικά προβλήματα. Είμαστε καλοί άνθρωποι και δεν θέλω να μεταδώσω αυτήν την κατάρα στην οικογένεια ή τα παιδιά μου».

Το πακέτο περιείχε ακόμη μια εξομολογητική επιστολή από ένα ζευγάρι, επίσης από τον Καναδά, μαζί με μερικές πέτρες που είχαν κλέψει από την Πομπηία το 2005.

«Τις πήραμε χωρίς να σκεφτούμε τον πόνο και τα βάσανα που έζησαν αυτές οι φτωχές ψυχές κατά την έκρηξη του Βεζούβιου και τον τρομερό θάνατό τους», έγραψαν. «Λυπούμαστε, παρακαλώ συγχωρέστε μας που κάναμε αυτήν την τρομερή πράξη. Είθε οι ψυχές τους να ξεκουραστούν ειρηνικά».

Με την πάροδο των ετών, πολλά κλεμμένα ευρήματα έχουν επιστραφεί, μαζί με επιστολές που εκφράζουν ενοχές, που υπεύθυνοι του αρχαιολογικού χώρου δημιούργησαν μια ειδική πτέρυγα με τα επιστραφέντα αντικείμενα.

Τις περισσότερες φορές, οι τουρίστες θέλουν να κρατήσουν τα ευρήματα ως αναμνηστικά, αλλά κάποιοι άλλοι προσπαθούν να τα πουλήσουν στο διαδίκτυο. Το 2015, ένα τούβλο που κλάπηκε από τα ερείπια το 1958 διατέθηκε προς πώληση στο eBay.

Πηγή: guardian