Μετά από απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. ρολά κατέβασαν και άλλοι σταθμοί του μετρό για λόγους ασφαλείας, καθώς σήμερα είναι η επέτειος της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου. Στις 11.00 έκλεισαν οι σταθμοί του μετρό «Αττική», «Ευαγγελισμός» και «Μ. Μουσικής».

Κλειστοί είναι από νωρίς το πρωί οι σταθμοί «Ομόνοια», «Πανεπιστήμιο», «Σύνταγμα», «Ακρόπολη», «Μοναστηράκι» και «Βικτώρια», «Σεπόλια» στις γραμμές 1,2 και 3 του μετρό. Oι συρμοί διέρχονται χωρίς να πραγματοποιούνται στάσεις.

Νωρίτερα, σε προσαγωγές πέντε ατόμων που επιχείρησαν να ξεδιπλώσουν ένα πανό προχώρησε η ΕΛΑΣ στα Εξάρχεια, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Μια ομάδα περίπου είκοσι ατόμων άνοιξε πανό και επιχείρησε να προχωρήσει συγκροτημένα, αλλά εμποδίστηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή, δημιουργώντας αυστηρό κλοιό ασφαλείας, προκειμένου να αποτραπεί τυχόν προσπάθεια πρόκλησης επεισοδίων.

Τόσο στην περιοχή των Εξαρχείων όσο και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου στα μέτρα της αστυνομίας είναι δρακόντεια.

Οι αρχές έχουν σχηματίσει δύο τετράγωνα ασφαλείας με το πρώτο να περικλείεται από τις οδούς Κωλέττη, Εμμανουήλ Μπενάκη, Ανδρέα Μεταξά και Ζωοδόχου Πηγής, ακριβώς στη μέση αυτού είναι σημείο της δολοφονίας.

Το δεύτερο τετράγωνο είναι ακόμα πιο ευρύ, περικλείοντας τις οδούς Θεμιστοκλέους, Σόλωνος, Χαριλάου Τρικούπης και Αραχώβης.

Σύμφωνα με τις αρχές οι έλεγχοι που θα πραγματοποιούνται στο δεύτερο τετράγωνο θα είναι εντατικοί και θα αφορούν την άσκοπη μετακίνηση και το αν έχουν σταλεί SMS που να υποδεικνύουν σαφή αιτία για τον λόγο που βρίσκεται κανείς στο συγκεκριμένο σημείο της πόλης.

Όσον αφορά το απαγορευτικό συγκεντρώσεων άνω των 4 ατόμων, ο αρχηγός της αστυνομίας Μιχάλης Καραμαλάκης προέβη σε διαταγή απαγόρευσης των συγκεντρώσεων-συναθροίσεων για λόγους δημόσιας υγείας, όπως ακριβώς είχε γίνει και στην επέτειο του Πολυτεχνείου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις στις οποίες συμμετέχουν 4 ή περισσότερα άτομα.

Για τους παραβάτες προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

  • διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και
  • διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.