Ο ισραηλινός στρατός «εργάζεται επί του παρόντος για να ενισχύσει» τις δυνάμεις του «και προετοιμάζεται για οποιοδήποτε σενάριο, συμπεριλαμβανομένου ενός στο οποίο θα πρέπει να αναλάβουμε επιχειρησιακή δράση για να αποτρέψουμε το Ιράν από την απόκτηση πυρηνικών όπλων», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Μπένι Γκάντς, την Τετάρτη (24/02). 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση των «Times of Israel», ο Γκαντς ο οποίος είναι και αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ισραήλ, δήλωσε ότι οι στρατιωτικές προετοιμασίες γίνονται παράλληλα με τις διπλωματικές προσπάθειες του Τελ Αβίβ για να πιέσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Τζο Μπάιντεν ώστε να τροποποιήσει το Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν (JCPOA), εάν δεν την καταργήσει εντελώς.

Χαρακτηριστικά, ο Γκαντς ανέφερε:

«Όλοι πρέπει να διασφαλίσουμε ότι εάν υπογραφεί μια συμφωνία με το Ιράν, θα είναι εκείνη που θα τερματίσει το πυρηνικό του έργο, θα επιτρέψει τη μακροπρόθεσμη αποτελεσματική εποπτεία και επιθεώρηση και θα σταματήσει το ιρανικό οχύρωμα στη Συρία, στην Υεμένη και στο Ιράκ».

Από την πλευρά του, το Ιράν υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και έχει προειδοποιήσει τόσο τη διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ όσο και του Μπάιντεν ότι δεν θα αποδεχθεί καμία προσπάθεια τροποποίησης των όρων του JCPOA με οποιονδήποτε τρόπο και, σύμφωνα με την Τεχεράνη, οι ΗΠΑ έχουν δύο επιλογές – είτε να πάρουν τη συμφωνία είτε όχι.

Επίσης, ο Γκαντζ χαρακτήρισε το Ιράν ως «παγκόσμιο και περιφερειακό πρόβλημα» που «σίγουρα απειλεί επίσης το Ισραήλ» και υπέδειξε πως το Τελ Αβίβ πρέπει να «συνεργαστεί με τους συμμάχους του» δηλαδή με τις ΗΠΑ, με την Ευρώπη και με τους νέους εταίρους του στη Μέση Ανατολή για να αντιμετωπιστεί αυτό το «πρόβλημα».

Τα σχόλια του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας σχετικά με τις προοπτικές επιστροφής των ΗΠΑ στο JCPOA διαφέρουν από όσα εξέφρασε ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος κάλεσε τον Λευκό Οίκο να απορρίψει το σχέδιο επανένταξης εντελώς στην ιρανική πυρηνική συμφωνία και προειδοποίησε ότι το Τελ Αβίβ δεν θα δεσμευτεί από τους όρους της.

Πάντως, την περασμένη εβδομάδα, ο Νετανιάχου προειδοποίησε ότι η επιστροφή των ΗΠΑ στην «παλιά συμφωνία θα ανοίξει το δρόμο του Ιράν προς ένα πυρηνικό οπλοστάσιο» και ανέφερε ότι το Ισραήλ ήταν «σε στενή επαφή με την Ουάσινγκτον σχετικά με αυτό το θέμα».

Επισημαίνεται ότι ο Νετανιάχου πίεσε με επιτυχία την κυβέρνηση Τραμπ ώστε να αποσύρει τις ΗΠΑ από το JCPOA το 2018 και έχει χρησιμοποιήσει το διπλωματικό βάρος της χώρας του στην Ουάσινγκτον για να συνεχίσει να πιέζει την Τεχεράνη τα τελευταία χρόνια.