Κυπριακό: Το φάουλ Ερντογάν πριν αρχίσει η Άτυπη Πενταμερής

Όπως ήταν αναμενόμενο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντέδρασε δημοσίως μετά το περιστατικό που έλαβε χώρα χθες στην Άγκυρα ανάμεσα στον Νίκο Δένδια και στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Όμως η αντίδραση του και η ρητορική του, δεν είχαν καμία σχέση με τις αντιδράσεις του παρελθόντος, την προκλητική ρητορική και τις εκρήξεις στις οποίες μας έχει συνηθίσει. 

O Ταγίπ Ερντογάν σχολίασε με εξαιρετικά προσεκτικό ύφος, όσα συνέβησαν κατά την επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά την καθιερωμένη για τους μουσουλμάνους προσευχή της Παρασκευής αναφέρθηκε στην ένταση που επικράτησε στις κοινές δηλώσεις των δυο ΥπΕξ.

«Δεν ήταν σωστά αυτά που είπε ο κύριος Δένδιας», είπε μεταξύ άλλων ο Ρ.Τ.Ερντογάν υποστηρίζοντας παράλληλα ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ «τον έβαλε στη θέση του τον κ .Δένδια». Όποιος θυμάται τις αντιδράσεις Ερντογάν, αντιλαμβάνεται ότι η ήπια στάση του δείχνει δυο πράγματα. Είτε ότι έλαβε το μήνυμα και πρέπει να ρίξει κι αυτός τους τόνους εάν θέλει να βρει μια άκρη με την Ελλάδα, είτε ότι επιχειρεί να παρουσιάσει ένα ήπιο πρόσωπο πριν από μια επιθετική ενέργεια. Νηνεμία πριν από μια καταιγίδα με άλλα λόγια… 

«Είχα συνάντηση σε μια πολύ ζεστή ατμόσφαιρα με τον κύριο Δένδια στο προεδρικό μέγαρο. Ωστόσο, στη συνάντηση με τον κύριο Τσαβούσογλου, τα πράγματα άλλαξαν. Ο υπουργός Εξωτερικών μας προκλήθηκε, δεν θα μπορούσε να ήταν ήπια η αντίδρασή του. 

Δεν ήταν σωστά αυτά που είπε ο κύριος Δένδιας. Είμαστε δύο χώρες με καλές σχέσεις. 250 χιλιάδες ”συγγενείς” μας ζουν στη δυτική Θράκη», είπε ο Ερντογάν, θέτοντας ξανά θέμα «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη. 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας απέφυγε όπως προείπαμε τους συνήθεις επιθετικούς και προκλητικούς τόνους και τις απειλές που χρησιμοποιεί η Τουρκία τα τελευταία χρόνια.

Στην αρχή υπενθύμισε ότι η πρωτοβουλία για την πρόσκληση ανήκε στην τουρκική πλευρά, μετά χαρακτήρισε το κλίμα της συνάντησης ως «θερμό» πριν από τις κοινές δηλώσεις, αλλά όπως είπε το ζήτημα μετατέθηκε και ο κ. Δένδιας «έδειξε τα όριά του αλλά μπήκε στη θέση του», εννοώντας από τον κ. Τσαβούσογλου.

Είπε επίσης ότι ο κ. Δένδιας συνάντησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη και εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη, γεγονός που το χαρακτήρισε ως θετικό, αλλά όπως υποστήριξε,  η ελληνική πλευρά δεν δείχνει την ίδια  προσοχή στην μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, λέγοντας ότι δεν αναγνωρίζει τους «150.000 Τούρκους» που ζουν στην Ελλάδα.

Ο ίδιος κάλεσε «να μην εμπλέκουμε τρίτους στις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας», κάτι που δείχνει ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη του τις διαμορφωθείσες διεθνείς ισορροπίες, αλλά σύμφωνα και με έμπειρους παρατηρητές, την δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει έχοντας ανοίξει πολλά μέτωπα συγχρόνως.

Όσοι όμως γνωρίζουν τον Ερντογάν ξέρουν πολύ καλά πως δεν θα αφήσει να περάσει έτσι το περιστατικό με το Νίκο Δένδια. Άλλωστε και ο ίδιος απευθύνεται κατά κύριο λόγο στην δική του κοινή γνώμη, η οποία πλέον αισθάνεται ταπεινωμένη και πληγωμένη.