Πολιτική

Επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα στις 14 Απριλίου

dendias-tsavousoglou2

Δεκτή επί της αρχής έκανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας την πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, υπό την προϋπόθεση πως θα «επικρατήσουν οι σωστές συνθήκες», όπως λένε διπλωματικές πηγές.

Σε ότι αφορά τις σημερινές πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δυο χωρών, έλαβαν χώρα στο κτίριο του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ της ελληνικής αντιπροσωπείας ηγήθηκε ο Υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης και της τουρκικής ο ΥΦΥΠΕΞ Πρέσβης Σεντάτ Ονάλ. Για την ώρα δεν υπάρχουν κάποιες πληροφορίες επί συγκεκριμένων ζητημάτων, αλλά το γενικότερο κλίμα που επικρατεί δεν επιτρέπει αισιοδοξία.

Στο πλαίσιο των πολιτικών διαβουλεύσεων εξετάστηκε μεταξύ άλλων, η προοπτική συνάντησης των δύο υπουργών στο προσεχές μέλλον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ο υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης ενημέρωσε τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών πρέσβη Σεντάτ Ονάλ, ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έκανε δεκτή, καταρχήν, την πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να μεταβεί στην Άγκυρα στις 14 Απριλίου, εφόσον, όμως, επικρατούν οι κατάλληλες συνθήκες.

Εχθές, ολοκληρώθηκε ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Οι αποστολές των δύο χωρών συναντήθηκαν για περίπου 4 ώρες με το κλίμα των συνομιλιών να κρίνεται ως καλό.

Συγκεκριμένα, οι άτυπες συνομιλίες έγιναν σε καλό κλίμα, με στόχο οι δύο πλευρές να διερευνήσουν σημεία σύγκλισης για ενδεχόμενες μελλοντικές διαπραγματεύσεις αναφορικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

Η πραγματικότητα είναι πως η Τουρκία επιζητεί πολιτικό διάλογο ενώ η Αθήνα επιμένει στο αρχικό πλαίσιο που έθεσε για αυτές τις επαφές. Ότι δηλαδή οι διερευνητικές, δεν αποτελούν συνομιλίες αλλά άτυπες συζητήσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάποιος κοινός τόπος για την επίλυση της μίας και μοναδικής διαφοράς: τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας και θαλάσσιων ζωνών.

Η Άγκυρα από την πλευρά της συνεχίζει να θέτει ανύπαρκτα ζητήματα, επιδιώκοντας και την αναβάθμισή τους σε πολιτικό επίπεδο, κάτι που αποτυπώθηκε περίτρανα με την παρουσία του Ιμπραήμ Καλίν στενού συνεργάτη του τούρκου προέδρου, στον προηγούμενο γύρο συνομιλιών.

Σε αυτόν η Άγκυρα έθεσε θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, το οποίο για την Αθήνα δεν αποτελεί θέμα συζήτησης, ενώ ετέθη και θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη την οποία η Άγκυρα θεωρεί τουρκική.

Δείτε επίσης