Αστρονόμοι μέσα από ειδικά τηλεσκόπια φαίνεται πως έχουν εντοπίσει περίεργα κυκλικά αντικείμενα, τα οποία δεν μοιάζουν με κανένα γνωστό είδος αστρικών αντικειμένων που γνωρίζουμε έως σήμερα.

Τα αντικείμενα αυτά «δεν αντιστοιχούν σε κάποιο γνωστό τύπο αντικειμένου», όπως αναφέρουν οι επιστήμονες που τα βρήκαν, γεγονός που τους οδηγεί προς το παρόν να μην έχουν καμία οριστική εξήγηση για το πώς μπορεί να έχουν σχηματιστεί.

Μέχρι στιγμής, έχουν βρεθεί τέσσερα από αυτά τα αντικείμενα, όλα κυκλικά και όλα ανεξήγητα. Τρία από αυτά έχουν λαμπερά άκρα.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι μπορεί τα αντικείμενα να δημιουργήθηκαν από κάποιο μεγάλο γεγονός σε κάποιο μέρος του γαλαξία, όπως μια έκρηξη μεγάλης ισχύος ή συγχωνεύσεις άστρων νετρονίων. Το τι ισχύει παραμένει μυστήριο αλλά σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για κάτι που συνέβη στο μακρινό παρελθόν.

Τα κυκλικά αντικείμενα, θα μπορούσαν επίσης να είναι ένα ήδη γνωστό φαινόμενο από μια άλλη οπτική γωνία. Για παράδειγμα ένας ραδιογαλαξίας που μοιάζει κυκλικός γιατί βλέπουμε  το κάτω μέρος του «βαρελιού» της έκρηξής του.

Τα αντικείμενα εντοπίστηκαν από ένα νέο είδος ραδιοτηλεσκοπίου το ASKAP (Australia Square Kilometer Array Pathfinder), όπως αναφέρουν οι επιστήμονες σε έρευνά τους που δημοσιεύθηκε στο ηλεκτρονικό αρχείο ανοικτής πρόσβασης σε ερευνητικές δημοσιεύσεις arXiv η οποία έχει υποβληθεί για δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Nature Astronomy.

Το σφαιρικό σχήμα είναι αρκετά κοινό στην αστρονομία και συχνά αποτελεί ένδειξη ενός μεγαλύτερου συνόλου από διαφορετικά αντικείμενα. Μπορεί να είναι οτιδήποτε, από τα απομεινάρια ενός σουπερνόβα, ένα πλανητικό νεφέλωμα, ένας πρωτοπλανητικός δίσκος ή ένα άστρο που σχηματίζει ένα γαλαξία όπως φαίνεται από μια συγκεκριμένη γωνία. Επίσης οι κύκλοι μπορεί να είναι και ένδειξη σφάλματος που προκύπτει όταν υπάρχουν έντονες πηγές φωτός σε τηλεσκόπια που δεν έχουν βαθμονομηθεί σωστά ή ακόμη και κάτι εντελώς διαφορετικό.

Αλλά οι εν λόγω κύκλοι δεν φαίνεται να ταιριάζουν με καμιά από αυτές τις παραδοσιακές εξηγήσεις και περιγραφές. Αντίθετα, «μοιάζουν να είναι ένα νέο είδος αστρονομικών αντικειμένων», αναφέρουν οι ερευνητές.

Τρία από τα αντικείμενα αυτά ανακαλύφθηκαν ενώ οι επιστήμονες μελετούσαν τις εικόνες που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της έρευνάς τους. Ένα ακόμη, που μοιάζει ωστόσο ελαφρώς διαφορετικό, βρέθηκε στη βάση δεδομένων και η εικόνα του ελήφθη τον Μάρτιο του 2013. Το γεγονός αυτό υποδεικνύει ότι τα αντικείμενα αυτά δεν φαίνεται να οφείλονται σε κάποιο σφάλμα της έρευνας ή στο τηλεσκόπιο που χρησιμοποιήθηκε.

Οι αστρονόμοι θα συνεχίσουν την έρευνα στα ουράνια με την ελπίδα ότι θα βρουν ποια είναι η πηγή των περίεργων κύκλων.