Επιστήμονες κατάφεραν να αναβιώσουν μικρόβια που ανακτήθηκαν από ιζήματα βαθιά στον πυθμένα της θάλασσας στην καρδιά του Νότιου Ειρηνικού Ωκεανού, τα οποία μάλιστα είχαν επιβιώσει ευρισκόμενα σε αδρανή κατάσταση για 101,5 εκατομμύρια χρόνια, όπως αναφέρει έρευνα που δημοσιεύθηκε και απεικονίζει την ανθεκτικότητα της ζωής στη Γη.

Τα μικρόβια, που εκτείνονται σε 10 μεγάλες αλλά και πολλές μικρές ομάδες βακτηρίων, μπορεί να είναι ίσως οι παλαιότεροι γνωστοί οργανισμοί του πλανήτη μας. Οι επιστήμονες δήλωσαν σήμερα Τρίτη (28/07) ότι τα μικρόβια είχαν εντοπιστεί σε δείγματα πηλού, από το ερευνητικό σκάφος JOIDES Resolution σε βάθος 5.7 χλμ από την επιφάνεια και απόσταση μόλις 74 μέτρων από τον πυθμένα της θάλασσας στον Νότιο Ειρηνικό

Το 99% των μικροβίων, που χρονολογούνται από την εποχή των δεινοσαύρων, και βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στο ίζημα επέζησαν παρά το γεγονός ότι ουσιαστικά δεν είχαν θρεπτικά συστατικά όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον γεωμικροβιολόγο Γιούκι Μορόνο, από την Υπηρεσία Επιστήμης Θαλασσών και Γης, της Ιαπωνίας, τόνισε πως τα μικρόβια επωάστηκαν έως και 557 ημέρες σε ασφαλές εργαστηριακό περιβάλλον, παρέχοντας τους ως πηγές «τροφής» άνθρακα και άζωτο όπως επίσης και αμμωνία, με αμινοξέα. Τα μικρόβια αναπτύχθηκαν, πολλαπλασιάστηκαν και εμφάνισαν διάφορες μεταβολικές δραστηριότητες.

«Είναι εκπληκτικό και βιολογικά προκλητικό το ότι ένας μεγάλος αριθμός μικροβίων μπορεί και αναβιώνει μετά από ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ταφής ή παγίδευσης σε εξαιρετικά χαμηλές θρεπτικές / ενεργειακές συνθήκες», δήλωσε ο Mορόνο.

Τα μικρόβια ήταν αερόβια (απαιτείται οξυγόνο για να ζήσουν) και οξυγόνο υπήρχε στα δείγματα των ιζημάτων. Αυτό δείχνει, όπως ανέφεραν οι ερευνητές, ότι εάν το ίζημα συσσωρεύεται σταδιακά στον πυθμένα της θάλασσας με ρυθμό όχι περισσότερο από ένα μέτρο ή δύο κάθε ένα εκατομμύριο χρόνια, το οξυγόνο μπορεί να παραμείνει παρόν για να επιτρέψει σε αυτά τα μικρόβια να επιβιώσουν για απίστευτα μεγάλα χρονικά διαστήματα.

«Το πιο συναρπαστικό μέρος αυτής της μελέτης είναι ότι στα παλιά ιζήματα των ωκεανών της Γης, δεν υπάρχει το χρονικό όριο ζωής όπως το γνωρίζουμε,», δήλωσε ο ωκεανογράφος του Πανεπιστημίου του Ρόουντ Άιλαντ, Στίβεν Ντοντ, συν-συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications.

«Η διατήρηση πλήρους φυσιολογικής ικανότητας των μικροβίων για 100 εκατομμύρια χρόνια σε συνθήκες λιμοκτονίας είναι ένα εντυπωσιακό επίτευγμα» πρόσθεσε ο Ντοντ.