Πολιτική

Επιστολή Τουρκίας στον ΟΗΕ: Η Ελλάδα δεν έχει δικαιώματα στα νησιά

Κατηγορείται η Ελλάδα για παραβιάσεις των συνθηκών της Λωζάννης και του Παρισιού

ellada_tourkia

Την ελληνική κυριαρχία στα νησιά αμφισβητεί η Τουρκία. Μάλιστα, ιδιαίτερα προκλητική είναι η τελευταία επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου.

Αυτή αποτελεί απάντηση στην από 27ης Ιουλίου επιστολή της μόνιμης αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Μαρίας Θεοφίλη, η οποία τότε είχε απορρίψει το σύνολο των τουρκικών απόψεων, που είχαν ως στόχο την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Ανατολικό Αιγαίο.

Η επιστολή, την οποία παρουσιάζει η εφημερίδα «Καθημερινή», εστάλη στον Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες στις 30 Σεπτεμβρίου και είναι σαφέστατα ενταγμένη στην προσπάθεια της Άγκυρας να κλιμακώσει την ένταση, ιδιαίτερα μετά την υπογραφή της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας.

Το τουρκικό κρεσέντο έγινε πασιφανές και κατά της διάρκεια της κρίσης με το «Nautical Geo», που παραμένει δεμένο στη Λάρνακα έπειτα από τις απειλές και την κινητοποίηση της Άγκυρας.

Στο τέλος της επιστολής του ο κ. Σινιρλίογλου υπογραμμίζει ότι «η Τουρκία καλεί για ακόμη μία φορά την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις προβλέψεις αποστρατιωτικοποίησης» μιας σειράς συνθηκών και «να επαναφέρει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, όπως ήταν πριν από την πραγματοποίηση των παραβιάσεων της Ελλάδας».

Ο κ. Σινιρλίογλου κατηγορεί την Ελλάδα για παραβιάσεις των συνθηκών της Λωζάννης και του Παρισιού. Ειδικά ως προς τη Συνθήκη της Λωζάννης σημειώνει ότι αυτή ουσιαστικά επιβεβαιώνει κάποια απόφαση που ελήφθη στο Λονδίνο, βάσει της οποίας παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 1914.

Σύμφωνα με το τουρκικό σκεπτικό, η απόφαση αυτή σημαίνει ότι «η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι εξαρτώμενη από την αποστρατιωτικοποίησή τους». Επαναλαμβάνει ότι το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης αφορά στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και την Ικαρία, ενώ προσθέτει ότι για τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη οι προβλέψεις είναι ακόμη αυστηρότερες λόγω «εγγύτητας στην τουρκική ενδοχώρα».

Δείτε επίσης