Ορισμένες από τις πρώτες δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού των Pfizer/BioNTech που ήταν προς παράδοση στις ΗΠΑ την τρέχουσα εβδομάδα στάλθηκαν πίσω στη φαρμακευτική εταιρεία επειδή ήταν πολύ πιο κρύες από ό,τι προβλέπεται.

Ο στρατηγός Γκουστάβ Πέρνα, που είναι επικεφαλής του προγράμματος Operation Warp Speed, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη ότι δύο «δίσκοι» φιαλιδίων του εμβολίου που εστάλησαν σε δύο σημεία εμβολιασμού στην Καλιφόρνια είχαν χαμηλότερη από την προβλεπόμενη θερμοκρασία. Πρόσθεσε δε ότι το ίδιο συνέβη και σε ένα σημείο εμβολιασμού στην Αλαμπάμα.

Κάθε ένας από τους τέσσερις δίσκους θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες εμβολιασμού 975 ανθρώπων, σύμφωνα με το Bloomberg.

Σημειώνεται ότι η Pfizer έχει ανακοινώσει ότι το εμβόλιό της πρέπει να διατηρείται σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου.

Εν τω μεταξύ, αυτήν την εβδομάδα έχει προγραμματιστεί η διανομή περίπου 2,9 εκατ. δόσεων του εμβολίου σε όλη την αμερικανική επικράτεια.

Σύμφωνα με τον Perna, η Pfizer, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ερευνούν αν το εμβόλιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και αν φτάσει σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες. 

Από τη μεριά της η Pfizer δεν απάντησε άμεσα στο αίτημα του Bloomberg για να σχολιάσει το περιστατικό.