Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Έως 19 Απριλίου η υποβολή αιτήσεων από επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Στα τέλη του Απριλίου θα αρχίσουν οι καταβολές των κρατικών δανείων μέσω του 7ου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής, σύμφωνα με όσα είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας στον ΑΝΤ1.

Η υπουργική απόφαση θα εκδοθεί την επόμενη εβδομάδα. Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναμένεται να ανοίξει προς τα μέσα Απριλίου.

Ο προϋπολογισμός του νέου προγράμματος πρόκειται να διαμορφωθεί στο 1 δισ. ευρώ και υπολογίζεται ότι θα ενισχυθούν σχεδόν 300.000 επιχειρήσεις.

Όσον αφορά στη χορήγηση των κρατικών δάνειων θα ληφθεί υπόψη η μείωση του τζίρου για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου με μία μικρή προσαρμογή για το δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου του 2020 που άρχισε το πρώτο lockdown.

Δυνατότητα συμμετοχής θα έχουν και οι νέες επιχειρήσεις στους άμεσα πληττόμενους κλάδους, που έκαναν έναρξη εργασιών από το Δεκέμβριο του 2019 έως και τον Ιανουάριο του 2021 και είχαν αποκλειστεί από τους δύο προηγούμενους κύκλους, ανεξάρτητα από τον τζίρο.

Σε αυτόν τον κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής το 50% της ενίσχυσης δεν θα επιστραφεί, ενώ όσοι λάβουν ενίσχυση πρέπει να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό προσωπικού μέχρι το τέλος Αυγούστου. Το υπόλοιπο 50% θα αρχίσει να επιστρέφεται από το 2022 σε 60 μηνιαίες δόσεις.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο και για 8η Επιστρεπτέα τον Μάιο που θα καλύψει επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές για μέρος ή για ολόκληρο το μήνα Απρίλιο.

Στην 8η επιστρεπτέα προκαταβολή, κριτήριο θα είναι η πτώση τζίρου στο τετράμηνο Ιανουάριο-Απρίλιο 2021.

Παρ όλα αυτά, τυχόν άλλα μέτρα στήριξης που έχουν ήδη ληφθεί, θα συνυπολογιστούν και θα αφαιρεθούν, αποκλείοντας εν τέλει έτσι και πολλούς υποψηφίους.

Ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μεταβολές στον τρόπο πληρωμής του φόρους εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για για αύξηση (και φέτος) των δόσεων πληρωμής του φόρου εισοδήματος σε 8 μηνιαίες (από 3 διμηνιαίες) και του ΕΝΦΙΑ σε έξι μηνιαίες ενώ είναι πιθανό να υπάρξει και ειδική πρόβλεψη για τα εισοδήματα των αγροτών.

Επιπλέον, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσει και το τοπίο για τα τεκμήρια και τις αποδείξεις του 2020.