Επιστροφή σε αυστηρά όρια χρέους από το 2023 θέλει η νέα γερμανική κυβέρνηση

Τι συμφώνησαν SPD, Πράσινοι και Ελεύθεροι Δημοκράτες

Νωρίτερα σήμερα ο Όλαφ Σολτς του SPD ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) και τους Πράσινους για το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία, μετά από σχεδόν δύο μήνες συνομιλιών.

Σύμφωνα με έγγραφο της συμφωνίας που εξέτασε το πρακτορείο Reuters, οι ηγέτες του SPD, των Πρασίνων και του FDP συμφώνησαν να αυξήσουν τις σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές κατά 25% και στο να κυκλοφορήσουν τουλάχιστον 15 εκατ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους δρόμους μέχρι το 2030, σε μια στροφή προς μια πιο φιλική προς το κλίμα πολιτική.

Η κυβέρνηση συνασπισμού συμφώνησε επίσης να πιέσουν για πρόσθετη χρέωση στα αεροπορικά ταξίδια στην Ευρώπη, όπως ισχύει ήδη στη Γερμανία.

Η κυβέρνηση συνασπισμού θα ενισχύσει και θα επιταχύνει τις προσπάθειές της για την προστασία του κλίματος ξεκινώντας εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις στη χρηματοδότησή της και την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σύμφωνα με το έγγραφο.

Η κυβέρνηση στοχεύει να εξασφαλίσει ταχύτερη ανάπτυξη ΑΠΕ, πιο φιλόδοξες τιμές δικαιωμάτων εκπομπών άνθρακα για την παροχή κινήτρων για γρήγορη έξοδο από τα ορυκτά καύσιμα και πιο επιθετική υποστήριξη για μια οικονομία υδρογόνου. Η νέα κυβέρνηση θα εισαγάγει και εθνικά μέτρα για να διασφαλίσει ότι η τιμή των εκπομπών CO2 δεν θα πέσει κάτω από 60 ευρώ ανά τόνο μακροπρόθεσμα, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν καταφέρει να συμφωνήσει σε ένα ελάχιστο επίπεδο τιμολόγησης.

Ακόμη, τα τρία κόμματα συμφώνησαν ότι θέλουν να ενισχύσουν και να εμβαθύνουν την οικονομική και νομισματική ένωση της Ευρώπης.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να μειώσει αναδρομικά τις τιμές των φαρμάκων για να διατηρήσει υπό έλεγχο τις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη συμφωνία, οι μετανάστες θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για υπηκοότητα μετά από πέντε χρόνια και θα επιτρέπεται διπλή υπηκοότητα.

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης σχέδια για νομιμοποίηση της ελεγχόμενης πώλησης κάνναβης καθώς και αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 12 ευρώ. Συμφώνησαν επίσης για το χτίσιμο 400.000 νέων διαμερισμάτων ετησίως για την καταπολέμηση της στεγαστικής κρίσης, για τη μείωση του δικαιώματος ψήφου από τα 16 και τη δημιουργία ενός ειδικού συστήματος μετανάστευσης για την προσέλκυση ειδικευμένων εργαζομένων.