Η διεθνής πιστοποίηση του ρωσικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού, Sputnik V, βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισης από τον ΠΟΥ, όπως ενημερώνει ο τεχνικός υπεύθυνος για την ανοσοποίηση στην Ευρώπη του ΠΟΥ, Όλεγκ Μπένς.

Μάλιστα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε πως ο ΠΟΥ είναι έτοιμος να βοηθήσει στην επιτάχυνση αυτής της διαδικασίας, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι: «Αρκετά εμβόλια, συμπεριλαμβανομένου του Sputnik V, βρίσκονται επί του παρόντος στο στάδιο της αξιολόγησης και της υποβολής δεδομένων… Ο ΠΟΥ προσβλέπει στη συνεργασία και θα παράσχει την απαραίτητη βοήθεια για την επιτάχυνση αυτών των διαδικασιών».

Τον Δεκέμβριο, η εκπρόσωπος της ΠΟΥ στη Ρωσία, Μελίτα Βούτζνοβιτς, επεσήμανε πως οι Ρώσοι παραγωγοί εμβολίων είχαν υποβάλει αίτημα πιστοποίησης στα κεντρικά γραφεία του ΠΟΥ.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Sputnik V καταχωρήθηκε από το ρωσικό Υπουργείο Υγείας στις 11 Αυγούστου, ενώ εκτός από τη Μόσχα, το ίδιο έχει συμβεί και σε: Αλγερία, Αργεντινή, Λευκορωσία, Βολιβία, Σερβία.

Το ρωσικό εμβόλιο βρίσκεται στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών στη Ρωσία, τη Λευκορωσία, την Αίγυπτο, την Ινδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Βενεζουέλα.

Το Sputnik V, που αναπτύχθηκε από το ρωσικό ερευνητικό ινστιτούτο Gamaleya σε συνδυασμό με το RDIF, ήταν 90% αποτελεσματικό σε συνεχιζόμενες κλινικές δοκιμές μετά από τρεις φάσεις ελέγχου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον Δεκέμβριο.