Τζανάκης: Μετά τα μέσα Ιουνίου θα μειωθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων (vid)

Με τα φύλλα πορείας ανά χείρας οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα που επιστρατεύτηκαν από την κυβέρνηση προκαλούν αντιδράσεις και για μια ακόμη φορά τη σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπουργός υγείας Β. Κικίλιας ανακοίνωσε την απόφαση σημειώνοντας πως: «Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις έκτακτες συνθήκες και την επιτακτική ανάγκη περίθαλψης των συνανθρώπων μας, το Υπουργείο Υγείας προβαίνει σε επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιατρών των ειδικοτήτων Παθολόγων, Πνευμονολόγων και Γενικών Ιατρών στην Αττική».

Έτσι επιστρατεύονται 206 συμβασιούχοι του ΕΟΠΥΥ, για ένα μήνα, επ’ αμοιβή 2.000 ευρώ ενώ τους δίνεται η δυνατότητα να κρατήσουν ανοιχτά τα ιατρεία τους στις ώρες που δεν θα είναι στα νοσοκομεία.

Δίπλα στους συναδέλφους του γιατρούς που δίνουν εξαντλητική μάχη στα δημόσια νοσοκομεία, καλεί τους ιδιώτες ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος:

«Τις δύσκολες αυτές ώρες που διανύει η χώρα μας λόγω της πανδημίας, πρέπει όλοι μας να πράξουμε το καθήκον μας χωρίς δεύτερη σκέψη και να συνδράμουμε με όποιο τρόπο μπορούμε στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης».

Και ενώ όλα αυτά στοχεύουν στην ενίσχυση του ΕΣΥ, σε πολιτικό επίπεδο η κόντρα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση συνεχίζεται ακάθεκτα. Η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα μετά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» για τα όσα ανέφερε.

«Από τους νεοαγανακτισμένους και τις συγκεντρώσεις στις οποίες καλούσε ο κ. Τσίπρας αναλαμβάνοντας το ρίσκο, ως τους διασωληνωμένους, ένας μήνας δρόμος», σημειώνει η Νέα Δημοκρατία.

Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε αναρωτηθεί λέγοντας «τι άλλο πρέπει να γίνει ώστε η κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών και να επιτάξει τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια».

Μάλιστα ο ίδιος τόνισε πως εδώ και έναν χρόνο η κυβέρνηση αρνήθηκε να προσλάβει γιατρούς στις συγκεκριμένες ειδικότητες και «τώρα τρέχει να επιτάξει 200 γιατρούς».

Παράλληλα, άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι ακόμα και τώρα αρνείται να επιτάξει τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες όπως είπε «παραμένουν Covid free».

Ανάλογες ήταν και οι αντιδράσεις των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Το Κίνημα Αλλαγής τονίζει: «Δεν μπορεί την ώρα που έχουμε διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ και λίστες αναμονής για ένα κρεβάτι, ο ιδιωτικός τομέας της υγείας να μη μετέχει με πλήρη ένταξη στην προσπάθεια».

Το ΚΚΕ πως «Η κυβέρνηση εμφανίζει ως “λύση” την επιστράτευση 200 αυτοαπασχολούμενων γιατρών» και η Ελληνική Λύση κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας ότι επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά την ανικανότητα της στην διαχείριση της πανδημίας.