Επίθεση Ακάρ σε Ελλάδα: «Δεν έρχονται σε διάλογο γιατί φοβούνται»

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, συνεχίζει να επιτίθεται στην Ελλάδα και μάλιστα οι εμπρηστικές του δηλώσεις ήρθαν ακριβώς μία μέρα μετά από τις ακραίες δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ που για ακόμη μια φορά έθεσε το θέμα της αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης.

Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας πήρε σήμερα τη σκυτάλη, δυναμιτίζοντας ακόμα περισσότερο το κλίμα, επαναφέροντας το ζήτημα της στρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Ο Ακάρ ξεκίνησε την ομιλία του, τονίζοντας ότι τα θέματα σε Αιγαίο, ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο πρέπει να λύνονται στο πλαίσιο σχέσεων καλής γειτονίας, και οι προσπάθειες εξεύρεσης πολιτικών λύσεων πρέπει να γίνονται βάσει του διεθνούς δικαίου.

Βέβαια μετά από αυτό τόνισε πως: «Είπαμε ότι δεν θα αφήσουμε να παραβιαστούν ποτέ τα δικαιώματα και οι νόμοι μας, ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την αποδοχή της τουρκικής παρουσίας στην ‘ΤΔΒΚ’, και εάν η ύπαρξη του τουρκικού λαού με κυρίαρχα και ίσα δικαιώματα δεν γίνει αποδεκτή, δεν θα υπάρξει καμία λύση με κανέναν τρόπο», εκβιάζοντας ευθέως αναφορικά με τα ποσοστά σε δικαιώματα για το φυσικό αέριο και κατ’ επέκταση σε όλα τα θέματα μεταξύ Κυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει στρατιωτικοποιήσει 16 νησιά στο Αιγαίο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, ο Ακάρ είπε: “Τι είδους λογική είναι αυτή; Σαν να μην είναι αρκετό, συνεχείς αφίξεις και αναχωρήσεις σε αυτά τα νησιά… Τι είναι αυτό αν όχι πρόκληση, παρενόχληση;” είπε.

Αναφορικά με τις διερευνητικές είπε: «Λέμε ‘ναι’ σε όλα αυτά, αλλά η ελληνική πλευρά δεν προσέρχεται. Γιατί; Επειδή φοβούνται. Γιατί διστάζουν, φοβούνται; Επειδή δεν έχουν δίκιο. Εμείς έχουμε δίκιο, είμαστε ισχυροί γι’ αυτούς. Επομένως, δεν αποφεύγουμε καμία συνάντηση. Συνεχίζουμε τις σχέσεις μας με αυτόν τον τρόπο. Λέμε ‘ας καθίσουμε στο τραπέζι το συντομότερο δυνατόν, να μιλήσουμε υπό σχέσεις καλής γειτονίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και να βρούμε πολιτικές λύσεις σε όλα τα προβλήματά μας μέσω του διαλόγου».

Στη συνέχεια κατηγόρησε την Ελλάδα ότι κάνει ό,τι μπορεί κάθε μέρα για να αυξήσει τις εντάσεις: «γιατί; επειδή βασίζονται, όχι στον εαυτό τους, αλλά σε αυτούς που έχουν από πίσω τους. Αλλά δεν θα έπρεπε να εναποθέτουν τόσες πολλές ελπίδες σε αυτούς».