Αμέτρητες είναι ανά την Ελλάδα οι περιπτώσεις κατά τις οποίες υπάλληλοι ή ιδιοκτήτες περιπτέρων δεν πωλούσαν αλκοόλ μετά τις 00:00 το βράδυ, υπό τον φόβο προστίμου σε πιθανό αστυνομικό έλεγχο.

Τέτοια περιστατικά έχουν αναφερθεί το τελευταίο διάστημα σε νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα, με περίπτερα να βάζουν «λουκέτα» στα ψυγεία τους με τα αλκοολούχα μετά τις 12:00.

Πλέον η πώληση αλκοόλ επιτρέπεται κανονικά όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Καπνοπωλών Περιπτερούχων Αθήνας, Θεόδωρος Μάλλιος.

«Μια διφορούμενη απόφαση έφερε ασάφειες και πολλοί την ερμήνευσαν ως απαγόρευση της πώλησης αλκοόλ μετά τα μεσάνυχτα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όλα ξεκίνησαν με την ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 3429 της 14-8-2020 όπου γινόταν γνωστή η απαγόρευση λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε περιοχές της επαρχίας (Θεσσαλονίκη, Μύκονος), για τον περιορισμό της διασποράς της πανδημίας, απόφαση που επεκτάθηκε στη συνέχεια και στην Αττική

«Η διατύπωση μπέρδεψε αρκετούς περιπτερούχους. Ο φόβος στους συναδέλφους ήταν τεράστιος για τις ενδεχόμενες μειώσεις των κερδών τους. Αρκετοί επικοινώνησαν μαζί μας και μας μετέφεραν τους προβληματισμούς τους» τονίζει μεταξύ άλλων ο Θ. Μάλλιος.

Το τοπίο φαίνεται ότι ξεκαθαρίζει η τελευταία κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύεται στο ΦΕΚ 3583 της 28-8-2020.

«Τώρα είμαστε 100% σίγουροι για τη νέα απόφαση. Για τον λόγο αυτό στείλαμε ένα γραπτό μήνυμα στους συναδέλφους, ώστε να τους ενημερώσουμε ότι επιτρέπεται κανονικά η πώληση».

Ο πρόεδρος των περιπτερούχων αναφέρει παράλληλα ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερα κέρδη από την πώληση αλκοόλ στα περίπτερα μετά την ανακοίνωση του κλεισίματος των καταστημάτων στις 12:00.

Πλήγμα για το ελληνικό κρασί

Μπορεί να πωλούνται λίγα και οικονομικά είδη κρασιών στα περίπτερα, ωστόσο στο πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί, από την αρχή της πανδημίας, μεγάλο είναι το πλήγμα για το ελληνικό κρασί.

Καθόλου εύκολη δεν είναι η κατάσταση για το κρασί, με την πτώση των πωλήσεων να κυμαίνεται πλέον από 25% έως 60%εξηγεί ο Γιώργος Σκούρας, οινοποιός και πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ).

«Μόνο ευνοϊκό δεν χαρακτηρίζεται το καλοκαίρι που πέρασε.

Με προσφορές και μειώσεις τιμών προσπαθούμε να προσελκύσουμε τους πελάτες καθώς αλλάζουν τις καταναλωτικές τους συνήθειες. Πλέον αγοράζουν κρασί στο σπίτι. Από τον Οκτώβριο ευελπιστούμε ότι η αγορά θα ισορροπήσει».