Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε ότι «η συντεταγμένη επανεκκίνηση του συνόλου του ερασιτεχνικού αθλητισμού εξαρτάται από την αυστηρή και απαρέγκλιτη εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Ο καθένας μας, από το πόστο του, οφείλει να περιφρουρήσει την πιστή εφαρμογή τους, προκειμένου η σταδιακή επιστροφή και στην αθλητική κανονικότητα να περνά με ασφάλεια από το κάθε στάδιο στο επόμενο, δεδομένου ότι η πανδημία δεν τελείωσε. Γνωρίζω ότι η αθλητική οικογένεια σέβεται αυτές τις προϋποθέσεις και είναι εξαιρετικά πειθαρχημένη, χαρακτηριστικά στοιχεία άλλωστε που διέπουν το αθλητικό μας οικοδόμημα. Η μάχη με τον covid-19 είναι διαρκής και ομαδική και θα βγούμε νικητές».

Μετά την εκκίνηση των δραστηριοτήτων των αθλητικών ακαδημιων χθες (10/05), η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων αποφάσισε να κάνει δεκτή τη χρήση των self test για τις προπονήσεις παιδιών ηλικίας 13-18 ετών.

Θα αρκεί απλώς η προσκόμιση της βεβαίωσης, ανάλογη με την αντίστοιχη σχολική, για το αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ, στο οποίο θα υποβάλλονται οι νεαροί αθλητές δυο φορές την εβδομάδα.

Ανάλογα, βέβαια, και με το επίπεδο επικινδυνότητας του κάθε αθλήματος, θα απαιτείται η διενέργεια και Rapid Test.

Αν ένα άθλημα είναι χαμηλής επικινδυνότητας τότε θα χρειάζετια η διεξαγωγή Rapid Test μία φορά ανά τρεις εβδομάδες.

Αν είναι μεσαίας ή και υψηλής επικινδυνότητας, τότε οι νεαροί αθλητές θα πρέπει να υποβάλονται σε Rapid Test μία φορά ανά δυο εβδομάδες.

Τώρα για τους αθλητές που εργάζονται, αν υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο self test ισχύει ότι και για τα παιδιά των ακαδημιών.

Σε διαφορετική περίπτωση θα απαιτείται η διενέργεια Rapid Test, μία φορά στις τρεις εβδομάδες αν είναι χαμηλής-μεσαίας επικινδυνότητας το άθλημα, μία φορά στις δυο εβδομάδες αν είναι μεσαίας επικινδυνότητας και μία φορά την εβδομάδα για τα αθλήματα υψηλής επικινδυνότητας.

Όσον αφορά τώρα τα μικρότερα ηλικιακά τμήματα των ακαδημιών. Δηλαδή τις ηλικίες 6-12 ετών, η λειτουργίατ ων οποίων θα ξεκινήσει από την προσεχή Δευτέρα (17/05), πέραν των όποιων οδηγιών εκδοθούν απο την ΓΓΑ τις επόμενες ημέρες, θα πρέπει να φέρουν αρνητική βεβαίωση self test δυο φορές την εβδομάδα, όπως γίνεται και στο σχολείο δηλαδή.

Συστήνεται, μάλιστα, για εκπαιδευτικούς λόγους, ώστε να εξοικειώνονται τα παιδιά με το αυτοδιαγνωστικό τεστ, η επιτηρούμενη διεξαγωγή του από εξειδικευμένο προσωπικό στις Ακαδημίες με συχνότητα μία φορά ανά δύο εβδομάδες.

Παράλληλα, θα εξεταστεί το προσεχές διάστημα η λειτουργία των ειδικών πισινών για «Baby Swimming».

Κάπου εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων δεν εγκρίνει ακόμα την αντικατάσταση των τεστ με την προσκόμιση πιστοποιητικού εμβολιασμού, μέχρι να ληφθεί τουλάχιστον μία συνολική απόφαση για τις πάσης φύσεως δραστηριότητες των πλήρως εμβολιασμένων σε όλη τη χώρα.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού,Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε ότι «η συντεταγμένη επανεκκίνηση του συνόλου του ερασιτεχνικού αθλητισμού εξαρτάται από την αυστηρή και απαρέγκλιτη εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Ο καθένας μας, από το πόστο του, οφείλει να περιφρουρήσει την πιστή εφαρμογή τους, προκειμένου η σταδιακή επιστροφή και στην αθλητική κανονικότητα να περνά με ασφάλεια από το κάθε στάδιο στο επόμενο, δεδομένου ότι η πανδημία δεν τελείωσε.

Γνωρίζω ότι η αθλητική οικογένεια σέβεται αυτές τις προϋποθέσεις και είναι εξαιρετικά πειθαρχημένη, χαρακτηριστικά στοιχεία άλλωστε που διέπουν το αθλητικό μας οικοδόμημα. Η μάχη με τον covid-19 είναι διαρκής και ομαδική και θα βγούμε νικητές».