«Κάποιοι πετυχαίνουν γιατί είναι προορισμένοι από τη μοίρα γι’ αυτό, αλλά οι περισσότεροι πετυχαίνουν επειδή είναι αποφασισμένοι γι’ αυτό».

Χένρι βαν Ντάικ, Αμερικανός συγγραφέας

Υπάρχουν πολλές θεωρίες για τα κοινά χαρακτηριστικά των εξαιρετικά επιτυχημένων ανθρώπων. Άλλες υποστηρίζουν ότι καταφέρνουν να ξεχωρίσουν γιατί επικεντρώνονται στην αυτοβελτίωση και το ξεπέρασμα των προκλήσεων. Άλλες πάλι ότι οι ανεπτυγμένες κοινωνικές δεξιότητες τους είναι το εισιτήριο για την επιτυχία.

Ο δρ. Τράβις Μπράντμπερι ωστόσο πιστεύει ότι οι εξαιρετικά επιτυχημένοι άνθρωποι είναι περίπλοκοι. Τόσο περίπλοκοι που πολλά από τα χαρακτηριστικά τους, που αποτελούν και το μυστικό της επιτυχίας τους, είναι παράδοξα.

Κατά τον ίδιο μερικά εξ αυτών έχουν ως εξής:

Είναι ευγενικοί, αλλά δεν διστάζουν να ταρακουνήσουν τη βάρκα

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι είναι, όπως μου αρέσει να τους αποκαλώ, «ευγενικοί αμφισβητίες». Δεν είναι ποτέ ευχαριστημένοι με το στάτους κβο. Είναι αυτοί που συνέχεια ρωτούν: «Τι θα συμβεί εάν;» και «Γιατί όχι;». Δεν φοβούνται να αμφισβητήσουν τη συμβατική σοφία. Ωστόσο δεν το κάνουν για την αναστάτωση του πράγματος, αλλά για να γίνουν τα πράγματα καλύτερα. Πρόκειται για ανθρώπους ευγενικούς που σκέφτονται τους άλλους και δεν τραβούν τη προσοχή στα λάθη των υπολοίπων απλά και μόνο για να τους εξευτελίσουν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κάθονται πίσω και τους αφήνουν να περιπλανηθούν προς τη λάθος κατεύθυνση. Δεν θα διστάσουν να βγουν μπροστά όταν έρθει η ώρα να γίνουν αλλαγές.

Είναι βαθιά παθιασμένοι αλλά λογικοί και αντικειμενικοί στην εργασία τους

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι είναι παθιασμένοι με τη δουλειά τους, αλλά δεν της επιτρέπουν να κυριαρχήσει στις σκέψεις τους. Έχουν την ικανότητα να κάνουν ένα βήμα πίσω και να δουν το αποτέλεσμα της εργασίας τους με κριτικό μάτι και να δεχτούν τα λάθη τους. Εάν πρόκειται για καταστροφή, θα το παραδεχτούν. Κι αυτό γιατί ξέρουν καλά ότι είναι καλύτερο να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό από το να παρουσιάσουν κάτι μέτριο με το όνομα τους πάνω σε αυτό. Η αίσθηση της αποστασιοποίησης που διαθέτουν, τους επιτρέπει επίσης να δέχονται συμβουλές από άλλους χωρίς να το παίρνουν προσωπικά.

Σκέφτονται τόσο συγκεντρωτικά όσο και αφηρημένα

Η συγκεντρωτική σκέψη είναι αυτή που μετράται από τα IQ τεστ. Η ορθολογική σκέψη που συνήθως καταλήγει σε μία και μόνη σωστή απάντηση. Η αφηρημένη σκέψη, από την άλλη πλευρά, είναι λιγότερο ακριβής. Αφορά τη γέννηση ιδεών και την υποβολή ερωτήσεων που δεν έχουν συγκεκριμένες ορθές ή λάθος απαντήσεις. Αμφότεροι τρόποι σκέψης είναι εξίσου σημαντικοί. Ανεξάρτητα από το πόσο υψηλό είναι το IQ σας, δεν πρόκειται να πετύχετε εάν δεν μπορείτε να σκεφτείτε έξω από το κουτί. Από την άλλη πλευρά, χρειάζεστε λογική σκέψη για να κρίνετε σωστά, αν οι ιδέες σας μπορούν να έχουν αποτέλεσμα. Γι ‘αυτό ακριβώς το συγκεκριμένο παράδοξο είναι τόσο σημαντικός παράγοντας επιτυχίας.

Είναι ταυτόχρονα ενεργητικοί και ήρεμοι

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι μοιάζει να έχουν απεριόριστη ενέργεια όταν πρόκειται να καταπιαστούν με αυτά που είναι παθιασμένοι, αλλά δεν βγαίνουν εκτός ελέγχου. Έχουν την ικανότητα να κρατούν την ενεργητικότητα τους υπό έλεγχο. Δουλεύουν σκληρά και επικεντρώνονται σε αυτό που έχουν να κάνουν με αφοσίωση. Η προσέγγιση τους ωστόσο είναι ανάλαφρη, ώστε όλα φαίνεται να τα πετυχαίνουν εύκολα και ευχάριστα. Κάποιοι άνθρωποι είναι υπερενεργητικοί και αδυνατούν να συγκεντρωθούν με αποτέλεσμα να πηγαίνουν από το ένα πράγμα στο άλλο. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι ξέρουν πώς να τιθασεύουν την ενεργητικότητα τους, ώστε να λειτουργεί υπέρ της προόδου τους και όχι εναντίον της.

Πιστεύουν στην εργασία και χαρά

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι πιστεύουν στο μότο «κάνε αυτό που αγαπάς και δεν θα εργαστείς ούτε μια μέρα στη ζωή σου». Επειδή αγαπούν τη δουλειά τους, βρίσκουν ιδέες, λύνουν προβλήματα και ολοκληρώνουν δύσκολα πρότζεκτ νιώθοντας ικανοποιημένοι και ευτυχείς. Και παρότι παίρνουν τη δουλειά τους πολύ στα σοβαρά, η χαρά που λαμβάνουν από αυτήν τους κάνει να την νιώθουν ως παιχνίδι.

Δεν είναι ούτε εξωστρεφείς ούτε εσωστρεφείς

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι νιώθουν άνετα να είναι είτε εξωστρεφείς είτε εσωστρεφείς ανάλογα με τις ανάγκες τους και το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται κάθε φορά. Μπορούν δηλαδή να κάτσουν στα πίσω καθίσματα μιας αίθουσας συνεδρίου και να ακούν χωρίς σχόλια τον ομιλητή ή να ανέβουν στη σκηνή, να αρπάξουν το μικρόφωνο και να κλέψουν την παράσταση.

Είναι αφελείς και έξυπνοι

Κανείς δεν αρνείται ότι η εξυπνάδα είναι σημαντικό τμήμα της επιτυχίας. Ωστόσο πολλοί επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν μια παιδική αφέλεια. Δεν περιορίζονται δηλαδή από τα όρια που οι περισσότεροι ενήλικες λαμβάνουν ως δεδομένα.

Είναι ταυτόχρονα ταπεινοί και περήφανοι

Το να νιώθουμε περήφανοι για τη δουλειά μας είναι απαραίτητο συστατικό για την επιτυχία. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι ωστόσο ξέρουν ότι δεν πετύχαιναν τον στόχο τους χωρίς τους ανθρώπους που τους άνοιξαν τον δρόμο και εκείνους που δούλεψαν στο πλευρό τους. Ξέρουν ότι δεν θα τα κατάφεραν όλα μόνοι τους και επειδή είναι ΟΚ με αυτό το γεγονός, δεν αισθάνονται ότι έχουν ανάγκη να αποδείξουν οτιδήποτε. Γι’ αυτό άλλωστε τόσοι επιτυχημένοι άνθρωποι είναι τόσο ταπεινοί όταν τους γνωρίζει κάποιος από κοντά.

Πηγή: success.com