Επιτυχημένο το crash test στην εστίαση - Ακολουθεί άνοιγμα σε σχολεία και τουρισμό

Επιτυχημένο κρίνεται το άνοιγμα στην εστίαση αφού ήδη από τα πρώτα 24ώρα τα εστιατόρια και οι καφετέριες έσφυζαν από ζωή, τηρώντας πάντα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, με τη χρήση μάσκας και αποστάσεις, αυστηρά σε εξωτερικούς χώρους.

Οι επιχειρηματίες, μετά το παρατεταμένο λουκέτο έξι μηνών, ανταμείφθηκαν καθώς τα μαγαζιά γέμισαν από πελάτες σε όλη τη χώρα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη, όπου οι κρατήσεις στις παραθαλάσσιες περιοχές άγγιξαν ακόμα και το 80% χθες.

Ποια μέτρα ακολουθούν προς χαλάρωση

Σειρά έχει το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Μαΐου και του τουρισμού το Σάββατο 15 Μαΐου, οπότε αναμένεται να απελευθερωθούν και οι υπερτοπικές μετακινήσεις.

Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό για τη χαλάρωση των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας και με την προϋπόθεση ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά, όλα τα σχολεία -γυμνάσια, δημοτικά και νηπιαγωγεία- θα επαναλειτουργήσουν διά ζώσης από τη Δευτέρα 10 Μαΐου, με την πραγματοποίηση self test.

Στη συνέχεια, το Σάββατο 15 Μαΐου, θα ανοίξει και ο τουρισμός, ενώ έχει ήδη προαναγγελθεί και το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών. Οι τουρίστες θα πρέπει να επιδεικνύουν είτε αποδεικτικό εμβολιασμού, είτε αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών.

Με το άνοιγμα του τουρισμού, αναμένεται να απελευθερωθούν και οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες στη χώραΤην ίδια μέρα θα καταργηθεί πλήρως και η υποχρέωση αποστολής SMS για τις μετακινήσεις.

Μέχρι τότε όλες οι μετακινήσεις εξακολουθούν να γίνονται με αποστολή SMS στο 13033, ακόμα και για την επίσκεψη σε καφέ ή εστιατόριο οι πολίτες πρέπει να στέλνουν μήνυμα στο 13033 με κωδικό 6, ενώ υπάρχει και ο χρονικός περιορισμός των 3 ωρών.

Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα 3 Μαΐου διευρύνθηκε κατά μία ώρα το ωράριο μετακίνησης των πολιτών και η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά στις 11 μμ και λήγει στις 5 τα ξημερώματα.

Ανακεφαλαιώνοντας:

  • Ωράριο απαγόρευσης νυχτερινής κυκλοφορίας 23:00-05:00
  • Άνοιγμα σχολείων όλων των βαθμίδων 10 Μαΐου
  • Άνοιγμα τουρισμού 15 Μαΐου
  • Απελευθέρωση υπερτοπικών μετακινήσεων 15 Μαΐου
  • Κατάργηση SMS στο 13033 15 Μαΐου